Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Ne zaman açıklanacak?

Son dakika: Asgari ücrete zam ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Memur ve emeklinin temmuz ayında alacağı zam oranı büyük oranda belli olmasıyla birlikte gözler asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağına çevrildi. Maaş artışlarına ilişkin açıklamalar art ardına yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Bakan Bilgin'in Temmuz ayını işaret etmesi milyonlarca asgari ücretli çalışanı heyecanlandırdı. Öte yandan olası asgari ücret Temmuz zammı için 'Enflasyon farkı' formülü gündeme geldi.

16 Haziran 2022 Perşembe 09:55 - Güncelleme: 16 Haziran 2022 Perşembe 09:55
1 / 10

Yilda 1 kez belirlenen asgari ücret tarafina ek zam yapilabilmesi formüller araniyor. Gündemde yer alan en önemli asgari ücrete ek zam hesaplarindan bir tanesi de 'Enflasyon farki' olarak öne çikti. Asgari ücrete ara zamda 6 aylik enflasyon oraninda zam, yillik enflasyon farkinin yansitilmasi, isverenin prim yükünün hafifletilmesi formülleri üzerinde çalisiliyor.

2 / 10

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi asgari ücret konusunda ilgili kurumlarla çalisma baslatti. Bakanligin teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanip yeni asgari ücreti ister yillik ister aylik belirleyebilecek. Bunun üst siniri iki yil olacak. Baskan Recep Tayyip Erdogan, Kabine toplantisi sonrasi yaptigi açiklamada, ücretliler dahil herkesin gelirini artiracak düzenlemeler yapilmasi yönünde talimat verdigini duyurmustu.

3 / 10

Baskan Erdogan'in talimati üzerine Çalisma Bakanligi ilgili kurumlarla birlikte dügmeye basti. 4 Temmuz Pazartesi günü açiklanacak haziran ayi enflasyon oraninin ardindan ilk alti aylik enflasyon orani belirlenecek, memur ve emeklilere yapilacak zam orani açiklanacak. Asgari ücretliye ara zamda 6 aylik zam orani da belirleyici olacak.

4 / 10

Asgari ücrette gelir vergisi kaldirilmisti. Brüt asgari ücrette 760 lira prim kesintisi yapiliyor. Isveren açisindan da 876 liralik prim maliyeti bulunuyor. Asgari ücrete ara zam durumunda isverene prim destegi seçenegi degerlendiriliyor.

5 / 10

Baskan Erdogan'in ifadesiyle tüm kesimleri rahatlatacak 3 adim atilacak. Buna göre temmuz ayindaki enflasyon farki artislariyla ücretliler rahatlatilacak. Yilbasinda tüm çalisanlarin durumlari gözden geçirilerek, herkesin hakkini almasi saglanacak. Sosyal yardim semsiyesi genisletilerek hiçbir vatandas enflasyona ezdirilmeyecek.

6 / 10

Öte yandan AK Parti enflasyondan etkilenen isçi, memur, emekli, çiftçi, kamu görevlisi, yasli, genç bütün kesimlere yönelik anket yaptiriyor. Gelen taleplere göre sosyal politikalar ve ekonomik destekler güncellenecek.

7 / 10

Bilgin, Covid-19 salgini sonrasinda tüm dünyada ekonomik anlamda bir kriz yasandigina dikkat çekerek, "Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara ragmen büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatina karsi çalisanlari ve emegi korumak bizim vazifemiz. Biz emegi, çalisanlarimizi enflasyona ezdirmeyecegiz.

8 / 10

Yani önümüzde Temmuz dönemi var. Çalisanlarimizla bizim sadece kamu emeklileri ile kamu çalisanlari ile degil, özel sektör emeklileri ile, Bag-Kurlularla, çesitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkini degil onlarin sosyal konumlarini destekleyecek bir çalismayi sürdürüyoruz. Yani Temmuz ayinda bütün çalisanlarin yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karsi ‘Benim devletim benim yanimdadir’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçeklestirecek durumdadir" dedi.

9 / 10

Cumhurbaskani Erdogan da dün "Son 20 yilda asgari ücreti yüzde 200'e yakin artirdik. Temmuz ayinda enflasyon farklari ile milletimizin her kesimini rahatlatacagiz" demisti.

10 / 10

Enflasyon sorununun 2023 Subat ve Mart aylarindan sonra geride kalacagini belirten Erdogan, "Rusya-Ukrayna savasinin enerji fiyatlarindaki artisinin etkisi olmasaydi hedeflerimize ulasabilirdik. Savas, hedeflerimizin yil sonuna kaymasina neden oldu" ifadelerini kullanmisti.

Sofia Amorim Azrail'in pençesinden kurtulamadı, 22 yaşında karnı burnunda hayatını kaybetti

Sofia Amorim Azrail'in pençesinden kurtulamadı, 22 yaşında karnı burnunda hayatını kaybetti

Pelin Karahan'ın ''Çıplak fotoğraf'' itirafı gündemi salladı

Pelin Karahan'ın ''Çıplak fotoğraf'' itirafı gündemi salladı

Fena sobelendi! Tamer Karadağlı'nın kendisi tiyatro!

Fena sobelendi! Tamer Karadağlı'nın kendisi tiyatro!