Bayramda çalışacaklara müjde! Asgari ücretlinin maaşına 639 lira ilave

Ramazan Bayramı 1 Mayıs arife günü saat 13’ten sonra başlayarak 4 Mayıs’ta son bulacak. Bayram boyunca tatil planları yapanların yanında marketinden fırınına, imalatçısından ihracatçısına kadar birçok sektörde 100 binlerce işçi çalışmaya devam edecek.

27 Nisan 2022 Çarşamba 17:06 - Güncelleme: 27 Nisan 2022 Çarşamba 17:06
1 / 14

Ramazan Bayrami’na geri sayim basladi. Bayram Arifesi 1 Mayis (Emek ve Dayanisma Günü) Pazar günü saat 13.00’ten sonra basliyor. Ramazan Bayrami’nin ilk günü 2 Mayis, son günü ise 4 Mayis olacak.

2 / 14

Bayram çogu kisi için tatil anlamina gelse de yüzbinlerce kisi bu tarihlerde de çalismaya devam edecek. Ancak bayramda çalisanlar için de yasal düzenlemeler bulunuyor. Iste bayramda çalisanlarin haklarina iliskin bilinmeyen detaylar…

3 / 14

Bayramlar resmi tatil olarak ilan ediliyor. Is Kanunu’na göre, isçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalistirilabilmesi için toplu is sözlesmesi veya is sözlesmesinde hüküm bulunmasi gerekiyor.

4 / 14

Sözlesmede bu konuda hüküm olmamasi halinde ulusal bayram ve tatil günlerinde çalistirilacak isçiden yazili izin alinmasi gerekiyor. Genel tatil gününde isçi kaç saat çalismis olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazaniyor.

5 / 14

Çalismayan isçiler resmi tatillerde ise gitmeseler de maaslarini tam aliyor. Resmi tatillerde çalisanlara ise çalisilan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda.

6 / 14

Çift yevmiye, 3 günlük bayram süresi ile Arife günü ögleden sonra yapilacak çalismalari da kapsayacak sekilde hesaplaniyor. Normal sartlarda Ramazan Bayrami için 3,5 günlük süreyi içeriyor. Ancak bu yil Afife’nin pazar gününe denk gelmesi hesaplari degistirdi.

7 / 14

Çalisanin ‘hafta sonu tatili hakki’, ulusal bayram ve genel tatil günlerinden önce geliyor. Haftalik 45 saati dolduran isçiler 1 gün tatil hakki kazaniyor. Isçi o gün hiç ise gitmese 1 yevmiye, eger çalisirsa 2 yevmiye aliyor. Söz konusu tatil günü isçinin hafta sonu tatili sayildigi için çalismasi karsiliginda mesaisini yüzde 50 zamli aliyor.

8 / 14

Böylece hafta sonu tatilinde çalisan isçiye 2,5 gün yevmiye ödeniyor. Yani hafta sonu tatili; 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’ne denk gelen pazar ve 3 bayram gününde çalisana toplam 8,5 yevmiye ödenecek. Bu fark Arife günü olmasindan degil hafta sonu izninde çalisma yapilmasindan kaynaklaniyor. Hafta sonu pazara denk gelmeyenlere ise 1 Mayis tatil olmasindan dolayi çift yevmiye ödenecek.

9 / 14

Alinacak ücreti bir örnekle açiklayalim. Asgari ücretli (bu yil için net 4 bin 253 lira) bir isçiye günlük net 142 lira ödenmesi gerekiyor. Isçi hafta sonu tatilini pazar yapiyorsa ve arife dahil tüm bayram süresince çalistiysa 8,5 yevmiye alacak.

10 / 14

Bunun 4 yevmiyesi zaten asgari ücretin içinde. Dolayisiyla 4,5 yevmiye tutarinda yani 639 lira (142x4.5) ilave ödeme yapilacak. Bayramlarda yapilan çalismalarin karsiliginin bir sonraki ücret ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

11 / 14

Bazi isyerlerinde ‘bayramda çalis, izni sonra kullanirsin’ deniyor. Ancak bayramda çalisan isçiye ücret yerine izin verilemez. Bu çalismanin karsiligi para olarak ödenmek zorunda. Isveren, telafi iznini resmi tatil disinda normal zamanda fazla mesai yapan isçiye önerebilir.

12 / 14

Bayram günlerindeki çalismalar ise fazla mesai olarak kabul edilmez. Isveren bayram çalismasini izin olarak kullandirsa bile çalisanina çift yevmiye ödemek zorunda. Bayram mesaisi ücretinin ödenmemesi isçiye hakli fesih ile tazminat hakki doguruyor. Bu durumda ödenmeyen mesai tutarlari faiziyle alinabiliyor.

13 / 14

Bayram için ödenen harçlik ya da ikramiyeler kidem tazminati hesabinda da kullaniliyor. Söz konusu ödemeler eger düzenli olarak her bayramda yapiliyorsa, bu ödenen paralar isçinin toplam kazançlarina dâhil ediliyor ve tazminati artiriyor.

14 / 14

Fazla mesai ücreti ise kidemde dikkate alinmiyor. Burada önemli olan husus bayram ödemesinin bir kez degil sürekli hale gelmis olmasi. Yine genel tatil günlerinde alinan ek ücretlerin SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. Bu da emeklilik maasini pozitif etkiliyor. (POSTA)

Sofia Amorim Azrail'in pençesinden kurtulamadı, 22 yaşında karnı burnunda hayatını kaybetti

Sofia Amorim Azrail'in pençesinden kurtulamadı, 22 yaşında karnı burnunda hayatını kaybetti

Pelin Karahan'ın ''Çıplak fotoğraf'' itirafı gündemi salladı

Pelin Karahan'ın ''Çıplak fotoğraf'' itirafı gündemi salladı

Fena sobelendi! Tamer Karadağlı'nın kendisi tiyatro!

Fena sobelendi! Tamer Karadağlı'nın kendisi tiyatro!