Dikkat! Altın için çok kritik hafta!

Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. Bu hafta piyasaların gözü çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinde olacak.

9 Mayıs 2022 Pazartesi 12:43 - Güncelleme: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 12:43
1 / 8

Altin Fed ve diger merkez bankalarinin enflasyonla mücadele kapsaminda sikilasmayi hizlandirma karari aldigi Nisan ortasindan bu yana düsüsünü sürdürüyor.Fiyatlarindaki düsüslerde Fed'in politikalari etkili oldu.

2 / 8

Fed, 22 yilin ardindan ilk kez 50 baz puan artirdi. Fed Baskani Jerome Powell ise bankanin gelecek birkaç toplantisinda 50 baz puanlik ilave faiz artislarinin masada olmasi gerektigini ifade etti. Haftanin son islem gününde, ons fiyati ve dolar kurundaki artisa paralel deger kazanan altinin gram fiyati, günü yüzde 0,9 yükselisle 905,2 liradan tamamladi.

3 / 8

Altinin gram fiyati, haftaya düsüsle baslamasinin ardindan 901,3 lira seviyesinde islem görüyor. Piyasalarda bu hafta gözler çarsamba günü açiklanacak ABD enflasyon verilerine çevrildi.

4 / 8

Haftanin ilk islemlerinde spot altinin onsu 1.870 dolari test etti.

5 / 8

Parasal sikilasma politikasi ABD tahvil getirilerini yüzde 3’ün üzerine tasirken dolarin da 5 haftalik bir yükselis serisi yakalamasini saglayarak altinin cazibesine darbe vurdu.

6 / 8

Analistler, devam eden jeopolitik riskler ve Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini tedbirlerinin enflasyonist baskilara iliskin endiseleri artirmasinin yani sira ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) enflasyonla mücadelede basarisiz olabilecegi ve daha sahin politikalarin gerekebilecegi beklentisi ile altinin ons fiyatinin geriledigini bildirdi.

7 / 8

Bu hafta, Avrupa Merkez Bankasi Baskani Christine Lagarde'in açiklamalarinin piyasalarin odaginda yer alacagini belirten analistler, veri gündeminde ise yurt içinde sanayi üretimi ve issizlik orani, yurt disinda ABD, Çin ve Almanya'da enflasyon, Ingiltere'de büyüme, Avro Bölgesinde sanayi üretiminin izlenecegini kaydetti.

8 / 8

Analistler, bugün veri gündeminin sakin oldugunu, tahvil faizleri ve dolar endeksinin seyrinin yakindan izlenecegini ifade ederek, teknik açidan altinin ons fiyatinda 1.850 dolarin destek, 1.910 dolarin direnç konumunda bulundugunu söyledi.