Ekonomi haberleri | Döviz nereye gidiyor? Korkutan açıklamalar

Son dakika: Dolar/TL kuru dün 17,20 seviyelerini görerek 2022 yılının zirvesine oturdu. Euro da dolar fiyatlarını takip etti. Analistler piyasaların ‘faiz artırmama’ ihtimalini fiyatladıklarını ifade ederken 3 dev kurumdan kritik açıklamalar art arda geldi. OECD, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler dünyanın en ciddi kriz ile karşı karşıya olduğunu ifade ederken ‘derin durgunluk’ uyarısında bulundular. Peki bugün dolar/TL kuru kaç TL? İşte piyasalardaki son dakika gelişmelerinin detayları...

9 Haziran 2022 Perşembe 11:05 - Güncelleme: 9 Haziran 2022 Perşembe 11:05
1 / 7

Tüm bu gelismelerle dolar/TL kuru yeni güne 17,19 TL seviyelerinden basladi. Euro/TL kuru ise 18,58 TL seviyelerinde bulunuyor. Analistler, döviz kurlari için yaptigi açiklamasinda diger gelismis ve gelisen ülkelerin neredeyse tamami enflasyon karsisinda siki para politikasi uygularken TCMB’nin yüzde 73,5 ile 20 yilin en yüksegine çikan enflasyon ve 130’u asan üretici fiyatlari karsisinda faiz disi önlemler almasinin negatif ayrisma yarattigini ifade ediyor.

2 / 7

Kurlardaki yükselisin etkisinin Temmuz ve Agustos’ta olacaginin altini çizen analistler ilk olumsuz etkinin KKM hesaplarinda gözlenecegini ifade etti. Edinilen bilgilere göre KKM’ye 3 ay önce giren yatirimcinin bugünkü kazanci yüzde 18’i geçti. Subat ortasinda KKM hesaplarinda tüzel kisilere saglanan kurumlar vergisi muafiyeti sayesinde haftalik artis yüzde 35’lere ulasmis ve KKM büyüklügü de 500 milyon liraya dayanmisti. Subat ortasina göre dolar/ TL’deki yükselis yüzde 25’e gelmis durumda.

3 / 7

Küresel enflasyon nedeniyle birçok ülke merkez bankasi bu yil faiz artiriyor. Mart’ta 25 baz puan, Mayis’ta ise 50 baz puan faiz artisi yapan ABD Merkez Bankasi Fed’in gelecek haftaki toplantida 50 baz puan daha faiz artisi yapmasi beklenirken Avrupa Merkez Bankasi’nin ise yarinki toplantida Temmuz’da 50 baz puan olasiligini güçlendirmesi bekleniyor.

4 / 7

Öte yandan iki dev kurumdan piyasalar için kötü durum senaryosu açiklamasi geldi. OECD ve Dünya Bankasi yayimladiklari son raporlarda küresel ekonomiye iliskin benzer risklere neredeyse ayni cümlelerle dikkat çekti. Iki kurum da derin durgunluk ve stagflasyon uyarisinda bulundu. OECD "Savasin Bedeli" baslikli raporda savas nedeniyle dünyanin agir bir bedel ödedigine vurgu yapti.

5 / 7

Birlesmis Milletler (BM), Rusya'nin Ukrayna'ya karsi baslattigi savasin gida, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkisine iliskin yeni bir rapor yayimladi. Yayimlanan raporda dünyanin Ukrayna savasi nedeniyle gida ve enerji alaninda simdiye kadar görülen en ciddi ekonomik krizin esiginde oldugu uyarisinda bulunuldu. Hiçbir ülkenin bu savasin etkilerinden kaçamayacagini belirten BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, savas nedeniyle bu yil 47 milyon kisinin daha gida güvensizligiyle karsi karsiya kalabilecegini söyledi.

6 / 7

Piyasalara iliskin analistlerin yorumlari merak edilirken Altin ve Para Piyasalari Uzmani Islam Memis'ten döviz kurlari için yeni bir degerlendirme yapildi. Finans Analisti son yaptigi yorumunda su ifadelerini kullandi:

7 / 7

''Altin ve dolar yükselisi devam ederken gündem son derece yogun. Erdogan’in Kabine Toplantisi ardindan yaptigi açiklamalarda faiz vurgusu kurun hizli ataklar gerçeklestirmesine neden oldu. Teknik olarak dolar/TL kurunda 17,30 ve devaminda 17,80 seviyeleri olmak üzere beklentilerimiz devam ediyor. Karsimizda Cumhurbaskanimizin açiklayacagi bir ekonomi paketi var. Bakalim hangisi daha erken test edilecek. Ya ekonomi paketi açiklanacak ve kur ataklarinda geri çekilmeler yasanacak ya da yukari yönlü dolar kurunda 17,80 seviyesini görecegiz. Gözlerimiz Hazine ve Maliye Bakanligi önderliginde hazirlanan ekonomi paketinde olacak. Yüksek bir tansiyon var. Yatirimcilar riskli bir fiyatlama karsisinda panik olmus durumda. Daha önce Türkiye’de korku ve panikle pozisyon alanlar çok oluyordu. Bu risk karsisinda zarar etmemek için beklemek gerekiyor. Nisan ayi bizim için final ayiydi. Bu rakamlar bizim için sürpriz degil. Bundan sonraki süreçlerde yatirimcinin biraz daha dikkatli olmasi gerekiyor. Her an geri yönlü bir trend olabilir bu yüzden dikkat etmekte fayda var. Özellikle elinde TL bulunduranlar çok daha dikkatli olmali."

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi