Ekonomistlerden faiz indirimi yorumu! Etkisi ne olur?

Merkez Bankası bugün flaş bir şekilde faiz indirimi kararı aldı. Karar sonrası dolar fırladı. Kararı değerlendiren uzmanlar, yıl sonuna kadar bir faiz indirimi daha beklediklerini belirtti.

18 Ağustos 2022 Perşembe 19:15 - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 19:15

Merkez Bankası (TCMB) beklenmedik bir şekilde politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti.

“2023’TE DEVAM EDEBİLİR”

sozcu.com.tr'ye konuşan InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, karara şaşırmadığını belirterek, “Bundan sonraki toplantılarda, yıl sonuna kadar 100 baz puanlık bir indirime daha gidebilir. Yılı kuvvetle muhtemel yüzde 12 politika faizi ile kapatırız. 2023’te de faiz indirimlerinin devam edebileceğini düşünüyorum” dedi.

Çitilci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez, bu kararıyla kuru yükselten taraf oldu. İhracat gelirleri ile turizm gelirleri artıyor. Merkez Bankası’na buradan sağlanacak kaynak da artıyor. Dolayısıyla şu anda TL’deki değer kaybının enflasyon üzerindeki negatif etkilerinin yanında, diğer unsurlara pozitif yansımaları oluyor. Seçim dönemi yaklaşıldığından dolayı, seçim ekonomisi güdümünde bazı dinamikler de devreye girebilir. Bu da işin büyüme ve istihdam tarafı… Dolayısıyla 2023’te de faiz indirimlerine devam edileceği bir ortama giriyor olabiliriz.”

“DEĞER KAYBI BEKLEYEMEYİZ”

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Beykoz Üni. Öğr. Üy. Prof. Dr. Sinan Alçın ise, “Düne kadar yüzde 14 bugüne kadar yüzde 13 faiz uygulansa bile ticari kredi faizleri bunun 3 katı üzerinde. Burada Türk Lirasında güçlü bir değer kaybı bekleyemeyiz. Ortadoks politikalara döndüğü tarihten itibaren belki yeniden enflasyonla faiz arasındaki ilişkiyi konuşmak mümkün olabilir.

Paraya para demiyor! Hazar Ergüçlü'nün Dilber'ine ev de çok, bark da'!

Paraya para demiyor! Hazar Ergüçlü'nün Dilber'ine ev de çok, bark da'!

Hayranları bayram etti! Ivana’dan yeni paylaşımlar geldi!

Hayranları bayram etti! Ivana’dan yeni paylaşımlar geldi!

Demi Rose yeniden Türkiye’de!

Demi Rose yeniden Türkiye’de!