EPDK harekete geçti! Elektrik ve doğal gaz faturaları düşecek!

Elektrik ve doğal gaz faturaları için EPDK harekete geçti. Faturaların yerli yazılımla düşürülmesi için adımlar atıldı. Atılan adım sayesinde faturalar üzerindeki önemli bir maliyetin ortadan kaldırılacağı ifade ediliyor. İşte tüm detaylar...

12 Temmuz 2022 Salı 13:22 - Güncelleme: 12 Temmuz 2022 Salı 13:22
1 / 8

Elektrik ve dogal gaz faturalarini düsürmek için kritik bir adim atildi.

2 / 8

Yenisafak’in haberine göre, 2020'de Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) karari ile dagitim sirketlerinin kullandigi yazilim ve altyapilarin incelenerek yerli yazilimlarin kullanilacagi alanlarin belirlenmesi, yabanci kaynakli yazilimlara ödenen yillik bakim bedellerinin düsürülmesine yönelik detayli arastirma yapilmasi amaciyla baslatilan ‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji’ Ar-Ge projesi bu ay bitiyor.

3 / 8

Proje kapsaminda 2020 yilinin Aralik ayinda ELDER ve 21 elektrik dagitim sirketi, 2021 yilinin Ocak ayinda ise GAZBIR-GAZMER ve 11 dogal gaz dagitim sirketi ile sözlesme yapilmisti.

4 / 8

Proje çerçevesinde enerji dagitim sektöründe kullanilan yazilimin büyük bir bölümünün yurt disi kaynakli oldugu, ilk sahip olma maliyetinin 140 ile 160 milyon dolar arasinda degistigi belirlendi.

5 / 8

Elektrik ve dogal gaz faturalarina maliyet olarak da yansiyan yazilim için bakim maliyetinin de yillik 35 milyon dolari buldugu tespit edildi. ‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji’ projesiyle; yazilimlarin yerlilestirilebilecegi alanlara yogunlasilacak. Ikinci asamada ise Yerli Milli Teknoloji geçis plani dogrultusunda pilot Ar-Ge projeleri için basvuru süreçleri isletilecek. Enerji dagitim sektöründe yazilim ekosistemi olusturulmasi için hazirlik çalismalarina baslanacak.

6 / 8

Proje çerçevesinde enerji dagitim sektöründe kullanilan 28 farkli yazilimin analiz çalismalari tamamlandi. Kullanim amacina göre merkezde, sahada ve güvenlik katmaninda faydalanilan yazilimlar olmak üzere 3 farkli yazilim grubu olusturuldu. Elektrik dagitim sektöründe 173 farkli yazilim markasinin bulundugu görüldü.

7 / 8

Bunlardan 91’inin yabanci, 79’unun yerli ve 3’ünün de belli süreçlerde yerli ve yabanci markalarin birlikte kullanildigi hibrit oldugu görüldü. Dogal gaz sektöründe ise 107 farkli yazilim markasi oldugu tespit edildi. Bunlardan 64’ü yerli, 40’i yabanci ve 3’ü de hibrit.

8 / 8

Enerji dagitim sektöründe yabanci menseli yazilimlara ilk sahip olma lisans bedeli ile iliskili olarak her yil 30 milyon dolar ile 35 milyon dolar arasinda lisans bakim bedeli ödendigi belirtiliyor.

Hadise'yi frikik korkusu sardı, kameramanı fırçaladı: Aşağıdan çekiyorsun

Hadise'yi frikik korkusu sardı, kameramanı fırçaladı: Aşağıdan çekiyorsun

'Aşka bak be'! Gonca Vuslateri ve eşinden dudak dudağa poz

'Aşka bak be'! Gonca Vuslateri ve eşinden dudak dudağa poz

Yılmaz Erdoğan 'YETER' dedi! Mahkemelik oluyorlar

Yılmaz Erdoğan 'YETER' dedi! Mahkemelik oluyorlar