Ergene Nehri kirli akar !turkuaz renkte akar !Siyah akar, İçimizi yakar!
Ergene Nehri 283 km'lik akışı boyunca aldığı sanayi ve evsel atık sular nedeniyle debisi normalin 4 katına çıkar. Istrancalardan Ergene Deresi adıyla doğan akarsu Meriç nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi'ne dökülür.
Türkiye'nin en kirli akarsuyu olan Ergene Nehri'ndeki kirliliğin boyutu tam olarak bilinmemektedir.
Ergene Nehri'nin yıllardır bölge tarım arazilerine zarar vermesi bulaşıcı vakalarını arttırması ile dikkat çekiyor.
1970'lerden beri devam eden sanayileşmenin Ergene'yi ağır metallerle zehirlediği bir gerçek 1999 yılında başlatılan ve Trakya Çevre Düzeni Planı'nın uygulanmaması nedeniyle 20 yıl sonra süresi dolan planın yenilenmesi gerektiği açık.
Ergene Nehri'nde yapılan analizlerde siyanür izlerine rastlandığını ve bu durumun bölgedeki tarımsal ürünler üzerinde ciddi sağlık riskleri yarattığını biliniyor. Bölgede yaşayanların sağlığı üzerindeki etkilerin uzun vadede daha da kötüleşebileceği konusunda herkes hemfikir
Ne yapmalı?
Hiçbir şekilde Ergene'ye arıtılmamış su verilmemesi, tüm su, ileri arıtma ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmalardan sonra Ergene'ye verilmeli. Arıtılmadan su deşarjı hiçbir zaman söz konusu olmamalı, aynı şekilde Marmara Denizi'ne de hiçbir şekilde arıtılmamış su verilmemeli.
Tüm su hangi tarafa verilirse verilsin arıtıldıktan sonra verilmeli. İleri arıtma seviyesinde arıtılarak daha sonra denize deşarj edilmeli.
Ergene'de belediyeden çıkan su, içme hariç tüm maksatlarla kullanılabilecek. Çünkü Ergene'ye verilecek su belediyelerin arıtmalarından gelecek sudur. Marmara'da verilecek su da denizde kullanılabilecek seviyeye getirilmeli. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Projesinin tamamlanması ve titizlikle uyulması gerekiyor Halk temiz ERGENE diyor.