Mustafa Sarıgül Esra Ezmeci'ye konuk oldu! Bir video...'diyerek açık açık sordu! Mustafa Sarıgül Esra Ezmeci'ye konuk oldu! Bir video...'diyerek açık açık sordu!

Sosyal medya hesabı X’te yapılan açıklamada "Fethullah Gülen Hocaefendi bugün (20 Ekim) ruhunun ufkuna yürümüştür. Defin işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Ebuseleme Gülen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla amcasının ölüm haberini doğruladı.

Ölüm haberinin hızla yayılmasının ardından Gülen'in yerine kimin geleceği gündem oldu. Gazeteci Ruşen Çakır haziran ayında Fethullah Gülen'in ölmesi halinde örgütün akıbetinin ne olabileceğini, liderliğe hangi ismin soyunabileceğini, öne çıkan isimleri ve örgüt içinde yaşananları yorumlamıştı.

Yerine kim gelecek?

Yaklaşık 40 yıldır Fethullah Gülen’i araştıran Çakır, bu yapının geçmişte askeri darbelerle işbirliği yaparak güç kazandığını söyleyerek 1980 darbesi sırasında Gülen’in tutuklanmaması ve yurt dışına çıkması, yapıya yönelik koruma ve avantaj sağladığı görüşünü yineledi.

Örgüt içinde kolektif bir yönetim modeli oluşturulmaya çalışıldığı belirten Çakır, Gülen’in en güvenilir öğrencilerinden oluşan, akademisyen ve iş insanlarından meydana gelen 10 kişilik bir heyetin yönetimi üstlenebileceğini ifade etti. Ancak Çakır bu kolektif modelin uzun vadede sürdürülebilir olmayacağı görüşünde. “Heyet dağılır ve yapı parçalanır” yorumu dikkat çekti.

İki isim öne çıkıyor

Mustafa Özcan ve Abdullah Aymaz. Özcan’ın, finansal konularda etkili olduğu, yapının güçlü şirketlerini yönettiği biliniyor. Ancak Çakır, Özcan’ın liderlik vasfının daha az olduğuna işaret ediyor. Diğer yandan, Avrupa Sorumlusu Abdullah Aymaz, dini otorite olarak öne çıkan isimlerden biri olarak gösteriliyor. Aymaz’ın hareketin ideolojik çizgisini sürdürme çabası içinde olabileceğini belirtiyor.

Bölünme beklentisi

Gülen’in etkisini kaybetmesi durumunda yapının içindeki çatışmaların ve bölünmelerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Çakır, hem iç çekişmelerin artması hem de dış müdahalelerin bölünmeyi hızlandırması ihtimali üzerinde duruyor.

Geçmişte, Said Nursi’nin vefatının ardından benzer şekilde hareketin bölünmesi ve farklı grupların ortaya çıkması, FETÖ yapılanmasının da geleceği için olası bir senaryo olarak değerlendiriliyor.

Fethullah Gülen’in sağlık durumundaki kötüleşme veya ölümü, örgüt içi ayrışmaların hızlanmasına neden olabilir ve yapının sürdürülebilirliği tartışmalı hale gelebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ