3600 ek göstergenin maaş ve tazminata yansıması netleşti

Milyonlarca vatandaşın enflasyon karşısında ezilmemesi için formüller arayan hükümet 3600 ek gösterge çalışmalarında sona geldi. Bakan Bilgin ek göstergede mayıs ayı sonunu işaret ederken, maaş ve ikramiyelerin daha da artmasını sağlayacak kilit bir nokta olduğu ifade edildi. ‘Yansıtma oranı’nda yapılacak olan artışın maaşları 1450, ikramiyelere ise 43 bin 500 lira olarak geri döneceği kaydedildi. İşte 3600 ek gösterge için son dakika haberinin detayları…

19 Mayıs 2022 Perşembe 14:31 - Güncelleme: 19 Mayıs 2022 Perşembe 14:31
1 / 6

Ek gösterge kapsaminda 3 milyon 175 bin kamu çalisani bulunuyor. Ek gösterge disinda kalan personelle birlikte 4 milyon çalisan, 2 milyonun üzerinde de emekli bulunuyor. Unvanlardaki dengesiz ek göstergeler düzeltilirken, yöneticiler, avukatlar, teknik hizmet, genel idare sinifi, göstergesi olmayan personel de dikkate alinacak. Kariyer mesleklere 600-800 puan eklenecek, sube müdürleri, daire baskanlari hiyerarsiye göre gösterge alacak. Ek göstergenin 2200'den 3600'e yükselmesi durumunda ikramiye, emekli ayliklari yaklasik yüzde 25 artacak.

2 / 6

Memur-Sen Genel Baskan Yardimcisi Haci Bayram Tombul, ek gösterge konusunda Bakanlikla paylastiklari çalismayi, gelinen son noktayi SABAH'a degerlendirdi. Ögretmenlik Meslek Kanunu ile ögretmenlerin ek göstergelerinin yilbasi itibariyle 3600 ek göstergenin verildigini animsatan Tombul, "Polisler, hemsireler, din görevlilerine yönelik ek gösterge düzenlemesi yapilacak. Ek gösterge 'derece, kadro ve sinif' olmak üzere üç ayak üzerine oturuyor. Din görevlisi, saglikçilardan dört yillik yüksekokulu mezunu olan (örnegin ilahiyat mezunu olan) 3000 ek gösterge aliyor.

3 / 6

Hemsirelikte de bu var. Bunun yanlis oldugunu söylüyoruz. Emeklileri okutamazsiniz. Bugün 2200 ek gösterge 3000 arasinda fark çok büyük degildi. Bunlardan biri 2200 biri 3600 olursa büyük fark olusur. Bugün hiç gösterge almayan yardimci hizmetler var. Düsük göstergeliler, hiç göstergesi olmayanlar emeklilerin yüzde 50'sini olusturuyor. Bunlarin emekli ayliklarinin düzeltilmesi için ek gösterge verilmeli. Düsük göstergelilerin yansitma oranini bir nebze artirmak gerekiyor" dedi.

4 / 6

Yansitma oraninin ek göstergede püf noktasi oldugunu vurgulayan Baskan Yardimcisi Tombul, "Sorunun çözümü için 2000-3000 ek gösterge, 3000-3600 ek gösterge arasinda yansitma orani koyulmasi gerekiyor. Kadro, hiyerarsik yapida fark olsun, 3600 ek gösterge alan mühendis, daire baskanlarina hak kaybi olmasin. Bunlarin ek gösterge, yansitma oranlarinda artiralim. Gruplar arasinda hiyerarsi olsun fahis ücret artisi olmasin. Bu çalismamizi Memur-Sen olarak Bakanliga sunduk. Mevcutta 2200 ile 3600'a kadar ek göstergeler yüzde 85'i emekli maasina yansitiliyor. 3600 ek göstergeyi aldiginda birinci dereceye yüzde 145'e çikacak ücreti. Maasta 90 lira artis olur.

5 / 6

Devlet memurunun emekli ayligindaki artis brüt 1450 lirayi bulur. Ben 37 yillik memurun emekli ayligima yansimasi 53 bin liraya ulasir. Ek göstergesi yükseldigi halde emekli maasi ve ikramiyesi degismeyenlerle ilgili tazminat yansitma oranlari yükseltilerek bu saglanabilir. Herkesi memnun etme yolu hem ek göstergelerden hem de tazminat yansitma oranlarindan ayarlama yapilarak herkesin emekli maasi ve ikramiyesi yükseltilebilir ve beklenti karsilanabilir" degerlendirmesini yapti.

6 / 6

Hem hükümet hem de 11 hizmet sendikasi ek göstergeye iliskin farkli çalismalar yapti. Yeni sistemle görevin önemi, sorumluluk düzeyi, kadro unvani dikkate alinarak bütüncül bir yaklasim ortaya konulacak. Kamu çalisanlarinin ek göstergelerinde 500-800 puan artis saglanacak. Genel müdür yardimcisi, genel sekreter yardimcisi, daire baskanlari gibi çesitli unvanlar üst gruplara yükseltilecek. Ek gösterge düzenlemesinin emeklilige yansitma oranlari netlestirilecek.

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi