Esnafa vergi muafiyeti! İşte detayları!

Basit usul mükelleflere ilişkin kazanç istisnasının uygulamasına yönelik açıklama ve örneklerin yer aldığı Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 840 bin küçük esnafa vergi muafiyeti sağlayan düzenlemenin ayrıntıları haberimizde.

27 Mayıs 2022 Cuma 10:39 - Güncelleme: 27 Mayıs 2022 Cuma 10:39
1 / 10

Buna göre, kendi isinde çalisan ve 2022 yili için büyüksehirlerde 16 bin lira, diger yerlerde 10 bin lira kira limitini asmayan ve yine 2022 yili alis tutarlari 200 bin lirayi, satis tutarlari 320 bin lirayi, hizmet niteliginde is yapanlarda is hasilati 100 bin lirayi asmayan mükellefler basit usulden faydalaniyor.

2 / 10

Basit usule tabi olan ve baska geliri olmayan bir kuaför, 2021’de kazandigi 35 bin TL kazanç için beyanname vermeyecek, gelir vergisi ödemeyecek.

3 / 10

Basit usul mükellefi bir taksici, taksicilikten 45 bin TL kazanmasina, kiralik konutundan da 25 bin lira gelir etmesine ragmen, sadece kira geliri için beyanname hazirlayacak, taksicilik faaliyeti için gelir vergisi ödemeyecek.

4 / 10

Taksi isleten baska bir vergi mükellefi, ikinci bir taksi alarak iki araçla faaliyette bulunmaya basladiktan sonra, takip eden yil basindan itibaren muafiyetini kaybedecek ve kazanci gerçek usulde tespit edilecek.

5 / 10

Normal sekilde vergi veren bir tuhafiyeci, belirlenen sinirlarin altinda is yapmasi halinde, basit usule geçerek 2022 kazançlari için gelir vergisi ödemeyecek.

6 / 10

Terzilik yapan bir mükellef, yillik kira geliri sinirini astiginda, 2022 itibariyla gerçek usulde vergilendirilmeye baslanacak, bu tarihten sonra muafiyetini yitirecek.

7 / 10

Servisçilik yapan mükellef, ayrica kamyonla sehirlerarasi yük tasimaciligi yaparsa gerçek usulde vergilendirilecek.

8 / 10

Kuaför, tesisatçi, tuhafiyeci, marangoz, kaportaci, terzi, tamirci gibi yaklasik 835 bin küçük esnaf, gelir vergisi ödemeyecek. Vergi istisnasindan yararlanmak için isyeri yillik kirasinin büyüksehirlerde 16 bin, diger yerlerde 10 bin lirayi asmamasi gerekecek.

9 / 10

Yillik alimlari 200 bin, yillik satislari 320 bin lirayi geçenler muafiyetten faydalanamayacak. Sirket ortaklari, reklamcilar, borç para verme isiyle ugrasanlar, kuyumcular, müteahhitler, emlakçilar, yolcu ve yük tasiyanlar, komisyoncular istisnadan yararlanamayacak.

10 / 10

Büyüksehirlerde restoran, eglence yeri isletenler, basit usul gelir vergisi muafiyeti kapsami disinda tutulacak.

'Millie Court' Pamela Anderson'a benztildi, kıvrımlarıyla nefes kesti

'Millie Court' Pamela Anderson'a benztildi, kıvrımlarıyla nefes kesti

Abarttı! Didem Soydan hem giyindi, hem unuttu

Abarttı! Didem Soydan hem giyindi, hem unuttu

SON DAKİKA | Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan sonra Ümit Besen!

SON DAKİKA | Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan sonra Ümit Besen!