İtalyanlar çok kızacak: Yunanlar, ‘pizzayı biz bulduk’ dedi

Yunanlılar Türklere ait yemekleri sahiplenmeleriyle tanınırken, bu kez İtalyanların sembolü haline gelen pizzaya göz dikti. Yunanistan basını, pizzanın ilk kez Antik Yunan'da bulunduğunu, Romalıların onlardan esinlenerek pizzayı geliştirdiğini yazdı. İtalya tarafından ise henüz iddialara yanıt gelmedi.

Editör: Büşra | 23 Mayıs 2022 Pazartesi 13:12 - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 13:12
1 / 12

Daha önce baklava, yogurt, Türk kahvesi hatta döneri bile Yunan yapan Yunanistan, bu kez gözünü pizzaya dikti. Yunan basini, peynir ve sebzelerle kapli hamur fikrinin ilk kez antik Yunanistan’da ortaya çiktigini yazdi. Ülkede yeni bir tartisma basladi.

2 / 12

Yunan basini, Yunanlilarin, Yunancada “düz” veya ??????? (plakous) olarak adlandirilan, çamur firininda pisirilen ve üzerine zeytinyagi, otlar, sogan, peynir ve sarimsak eklenmis yassi bir ekmek yediklerine dair tarihsel kanitlar oldugunu yazdi.

3 / 12


Buna göre, birçok Yunan gelenek ve aliskanligini benimseyen Romalilar, dogal olarak kendi seçtikleri malzemelerle kapli plakous pisirme fikrini gelistirdiler. Bunun sonucunda ise Napoli’den dogan pizza meydana geldi. Italyanlara göre, pizza ilk olarak Napoli’de yoksullarin yiyecegi olarak ortaya çikti.

4 / 12

Orijinal malzemeler sadece un, su ve üstüne biraz domates salçasiydi. Daha fazla malzeme bulan olursa bunu da üzerine eklerlerdi.

5 / 12

Italya’nin ulusal sembolü haline gelen pizzanin ilk olarak Napolili bir firinci olan Raffaele Esposito tarafindan hayata geçirildigi söylenir. Hem peynir hem de domates sosu içeren ilk pizzayi yapan kisi olduguna inanilir.

6 / 12

Ancak Italyan tarihçiler, Esposito’nun zamanindan önce de pizza benzeri ürünlerin sokaklarda satildigini ve genellikle yoksul kesim tarafindan tercih edildigini açikladi.

7 / 12

Efsaneye göre Esposito, 1889’da Napoli ziyareti sirasinda Italyan Krali I. Umberto ve Kraliçe Margherita için büyük bir pizza yapmak üzere davet edilmisti. Taze domates, mozzarella peyniri ve feslegen içeren bu pizza bugün, Margherita pizzasi olarak biliniyor.

8 / 12

Italya’ya seyahat edenlerin kesinlikle belirttigi gibi, Italyanlar Margherita’nin kirmizi, yesil ve beyaz renklerinin ulusun bayragina yansidigini da vurguluyor.

9 / 12

Pizza, daha sonra 19’uncu yüzyilda Italyan göçmenler tarafindan Fransa, Ingiltere ve ABD’ye tasindi. Sokak yemegi olarak pizza ilk olarak ABD’nin New York kentinde popüler oldu ve Ikinci Dünya Savasi’ndan sonra Avrupa’ya ve dünyanin geri kalanina ihraç edildi.

10 / 12

Dünyanin ilk pizzacisi olan G. Lombardi’s, 1905 yilinda Gennaro Lombardi tarafindan New York’ta 53 1/3 Spring Street’te açildi. Sasirtici bir sekilde, bugün hala açik ve restoran yerinin degismesine ragmen orijinal firinini kullaniyor.

11 / 12

Ancak Yunanistan, tüm bu tarihsel geçmise ragmen, yiyecegin ilk kez Antik Yunan’da bulundugu konusunda israrli… Daha sonra bunun için herhangi bir adim atilir ve patent için harekete geçerler mi bilinmez, ancak ülkede yeni bir sahiplenis baslamasi muhtemel…

12 / 12

Italya tarafindan ise henüz iddialara yanit gelmedi.

Güzellik başa bela: Bade İşçil güzelliğinden bakın neler çekmiş!

Güzellik başa bela: Bade İşçil güzelliğinden bakın neler çekmiş!

Serenay Sarıkaya'dan siler geçerim uyarısı: 'Asla ödün vermem'

Serenay Sarıkaya'dan siler geçerim uyarısı: 'Asla ödün vermem'

Kadir İnanır'dan yeni haber var! Sağlık durumu nasıl?

Kadir İnanır'dan yeni haber var! Sağlık durumu nasıl?

'İnci Taneleri'nde Azem’in kızı 'Nehir' belli oldu

'İnci Taneleri'nde Azem’in kızı 'Nehir' belli oldu

Tuvana Türkay'dan yarım yamalak açıklama: Hastayım dedi, nedenini söylemedi!

Tuvana Türkay'dan yarım yamalak açıklama: Hastayım dedi, nedenini söylemedi!

Gönül Dağı setindeki taciz detayları ortaya çıktı: Zorla öpmeye çalışmış!

Gönül Dağı setindeki taciz detayları ortaya çıktı: Zorla öpmeye çalışmış!