Rus tankları fos çıktı!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana geçen süreçte yüzlerce tank kaybettiği açıklandı. Askeri uzmanlar, kayıpları, batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği gelişmiş tanksavar silahlarına ve Rusya'nın tanklarını kötü şekilde kullanmasına bağladı. İşte Rusya'nın Ukrayna savaşında çok sayıda tank kaybetmesinin nedenleri...

12 Nisan 2022 Salı 15:43 - Güncelleme: 12 Nisan 2022 Salı 15:43
1 / 9

Rand Corporation ve Uluslararasi Stratejik Arastirmalar Enstitüsü’ne göre, Rusya'nin çatismanin baslangicinda toplamda yaklasik 2 bin 700 ana muharebe tanki vardi.

2 / 9

ABD, çatismanin baslangicinda Ukrayna'ya 2 bin Javelin tanksavar füzesi tedarik etti ve o zamandan beri en az 2 bin tane daha gönderdi. Üretici Lockheed Martin'e göre, füze zirhin en zayif oldugu bir tankin tepesinde patlayacak sekilde atesleniyor.

Birçok Rus tanki, füzelerin etkisini emen reaktif zirhla donatiliyor. Ancak, Javelin tanksavar füzelerinin ciritlerine iki savas basligi takiliyor. Biri reaktif zirhi havaya uçururken, ikincisi sasiyi alttan deliyor.

3 / 9

Bununla birlikte, Ingiltere de Ukrayna’ya en az 3 bin 600 Yeni Nesil Hafif Tanksavar Silahi füzesi (NLAW) gönderdi. Bunlar ayrica tanklarin nispeten açikta kalan taret tepesinden geçerken patlayacak sekilde tasarlandi. Ingiliz Royal United Services Institute (RUSI) kara savasi arastirma analisti Nick Reynolds, "Javelin ve NLAW çok güçlü. Bu ölümcül silahlar gönderilmeseydi, Ukrayna'daki durum çok farkli olurdu."

4 / 9

Günümüzde Rus ordusu, tanklar, piyade ve topçulardan olusan müstakil savas birimleri olan Tabur Taktik Gruplari (BTG'ler) araciligiyla faaliyet gösteriyor. Bu birimlerin kesin bilesimi degisebiliyor, ancak genellikle çok sayida zirhli araçtan, nispeten az piyade birliginden olusuyor.

5 / 9

St. Andrews Üniversitesi'nde stratejik çalismalar profesörü olan Phillips O'Brien, "Rusya'nin çagirabilecegi nispeten az askeri var. Bu nedenle BTG'ler çok sayida yumruk içeren bir savas birimi yaratmanin bir yolu.Çok fazla ates gücüyle hizli bir sekilde saldirmak üzere tasarlandilar. Ancak, onlara eslik edecek ve zirhli birligin saldiriya ugramasi durumunda misilleme yapacak piyade personeli açisindan çok az korumaya sahipler. Bu durum, Rus ordusunu harika bir sag krosesi ve camdan bir çenesi olan bir boksör yapiyor” diye konustu.

6 / 9

Bununla birlikte, Prof. O'Brien, Rus hava devriyelerinin olmamasinin, Ukrayna birliklerinin Rus tanklarini pusuya düsürmek için pozisyonlara girmeyi kolay buldugu anlamina geldigini söyledi:

"Rusya, çatismanin baslangicinda hava üstünlügünü elde edemedi. Bu yüzden gökyüzünde devriye gezemez, Ukrayna ordusunun hareketlerini tespit edemezler.Bu, Ukrayna birliklerinin pusu kurmak için iyi ates pozisyonlarina girebildikleri ve bu sekilde çok fazla hasar verebildikleri anlamina geliyor” dedi.

7 / 9

Oryx'in rakamlarina göre, Rusya'nin kaybettigi tanklarin yarisi düsman tarafindan tahrip edilmedi veya hasar görmedi. Ancak, bu tanklarin çogu Rus askerleri tarafindan terk edildi. Uzmanlar bunu lojistik basarisizliklara ve Rus birliklerinin beceriksizligine bagladi.

Prof. O'Brien, "Ukraynali çiftçilerin traktörleri tarafindan sürüklenen Rus tanklarinin resimlerini gördünüz. Bu tanklardan bazilari yakitlari bittigi için terk edildi. Bu lojistik bir basarisizlik. Bazilari bahar çamuruna saplandi, çünkü yüksek komuta yilin yanlis zamaninda isgal etti."

8 / 9

RUSI'den Nick Reynolds ise "Rusya'nin kara kuvvetleri çok sayida acemi askerden olusuyor. Bu da onlari dünya çapinda düsük ile orta kalitede bir savas gücü yapiyor. Birçok tank kötü sürüs nedeniyle terk edildi. Bazilari köprülerden sürüldü. Birliklerin ekipmanlarini kullanma yetenegi eksikti. Fakat çogu zaman askerler araçlarini terk edip kaçtilar” dedi.

9 / 9

Öte yandan Ukrayna hükümeti, vatandaslarin terk edilmis askeri araçlari nasil teslim etmeleri gerektigine dair talimatlar bile yayinladi. Yetkililer ayrica, bu tür "savas ganimetlerini" bulanlarin bunlari vergi amaciyla beyan etmesine gerek olmadigini da dogruladi.