SON DAKİKA: Abdülhamid Han gemisi göreve başlıyor! Erdoğan'dan önemli mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin, Taşucu Limanı'nda düzenlenen Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni'nde açıklamalarda bulundu. "Oluşturduğumuz sondaj ve sismik arama gemileriyle birlikte, artık bu alanda biz de varız" diyen Erdoğan, Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yerini de Yörükler-1 olarak duyurdu.

9 Ağustos 2022 Salı 15:22 - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 15:22

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, limanda düzenlenen törenle ilk görev yerine uğurlandı. Geminin görev yeri de belli oldu.

Açıklamayı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Ülkemizin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı görev yerine uğurlamak üzerine bir aradayız. Bugün karşımızda duran fotoğraf Türkiye'nin son 20 yıllık adeta bir özetidir. Doğrusu ben heyecanlıyım. Heyecanlı olduğum kadar da geleceğe bakışımız ve bu noktada ufgkumuz çok daha aydınlıktır. Son 20 yılda ülkemize asırlık eser ve hizmetler kazandırdık. Sözümüzün somut örneği olan gemimiz Türkiye'nin enerji alanındaki yeni vizyonunun da sembolüdür.

Bugün Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Türkiye'nin dünyanınönde gelen petrol ve sondajcılarından biri haline gelmesinde emeği olan herkese şükranlarımı sunuyorum. Hiç şüphesiz bugünlere bir anda gelmedik, kolay da gelmedik. Kimi zaman sinsi oyunlarla, kimi zaman açıkça ihanetlerle.

Artık biz de bu alanda varız. Karadeniz'de keşfettiğimiz 540 milyar emtreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize maddi karşılığının çok ötesinde bir moral vermiş, bir dönüm noktası olmuştur. Haziran ayında da denize boru döşeme işlemine başladık. Sıh kısımlardaki boru döşeme işlemini bitirdik. Denizin 2220 metre altında yürütülen bu işlemlerle adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz.

Denizlerde elde ettiğimiz başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetlerini kesintisiz devam ettiriyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı katlamaktır. Hem enerji bağımsızlığımızı hem cari açığımızı kapatma bakımında bu çalışmaları çok önemli görüyoruz.

ABDÜLHAMİD HAN GEMİSİNİN İLK GÖREV YERİ

Abdülhamid Han gemimiz en son teknolojiyle teçhiz edilmiş 7. nesil diye ifade edilen bişr sondaj gemisidir. Diğer 3 sondaj gemimizden daha üstün olan bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Gemimizin tüm hazırlıkları bitirildi. Bugün Mavi Vatan'a yolcu ediyoruz. Gemimiz Gazipaşa 55 kilometre açığına gidecek. Abdülhamid Han gemimizi Yörükler-1 kuyusuna göndereceğiz.

Yörükler-1 Kuyusu Doğu Akdeniz'deki kapsamlı iş planımızın ilk planıdır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecek. Gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Kısaca söylemek gerekirse bizimle yol yürüyen kazanır. Abdülhamid Han gemimize yolun açık, sondajın bereketli olsun diyoruz. Personelimize başarılar diliyoruz.

BAKAN DÖNMEZ'DEN AÇIKLAMA

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Biz dün de buradaydık, bugün de buradayız yarın da inşallah burada olacağız. Biz ne haklarımızdan vazgeçeriz ne de Mavi Vatan'ın bir karışından." dedi. Dönmez'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Derin deniz sondajlarında bugün yeni bir sayfa daha açıyoruz. Filonun en güçlüsü 7. nesil gemimiz Abdülhamid Han birazdan Akdeniz'deki ilk görev yerine yol alacak. Görev süresi 2 ay olarak planlandı. Abdülhamid Han arama kuyuları açacak.

Karadeniz gazının keşfi bizlere azim, sabır ve kararlılıkla atılan her adım elbet bir gün emeline ulaşacak. İçeride ve dışarıda engellerle karşılaştık. Bugün geriye dönüp baktığımızda katlandığımız her sıkıntının nasıl kutsal amaca hizmet ettiğini daha iyi anlıyoruz. Abdülhamid Han'la yeni müjdelerin arefesindeyiz. Milletimizin umutla beklediği güzel haberleri vermek bizlere nasip olur. İlave rezerv rakamlarımız şimdiden 110 milyon varile ulaştı.

FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ

Abdülhamid Han, Türkiye'nin 4 gemilik sondaj filosunun en güçlü gemisi.

Gemi 238 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe sahip. Yüksekliği ise 112 metre. 12 bin 200 metrede sondaj yapabilme kabiliyetine sahip geminin mürettebat kapasitesi ise 200.

9 katlı gemide bir de helikopter pisti bulunuyor. Geminin, sahip olduğu üstün teknoloji ile dünyada da sayılı sondaj gemileri arasında olduğu belirtiliyor.

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi