Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem! Çavuşoğlu açıkladı: Çalışma başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı ile düzenlediği toplantıda iki ülke ilişkilerinin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmanın başladığını söyledi.

23 Haziran 2022 Perşembe 17:15 - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 17:15

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

Şimdiden Başbakanlık görevinde de üstün başarılar diliyoruz. Başbakanlık döneminde de ülkemiz arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Bugünkü yaptığımız görüşmemizde ülkelerimiz arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılığımızı tekrar teyit ettik. Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri devam ettireceğiz.

BÜYÜKELÇİ ADIMI

Dışişleri Bakanlıkları arasında ikili siyasi ve bölgesel istişareler elbette önem taşıyor. Diğer taraftan diplomatik temsilcilerimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık. Görüşmelerimizde yine ekonomik iş birliğimizin güçlendirilmesi için atılabilecek adımları ele aldık. Önümüzdeki süreçte karma ekonomi komisyonunda toplantısını gerçekleştireceğiz. Eylül ayında ya da ekim ayında İsrail tarafından iki tarih geldi. Arkadaşlarımız gerek İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu gerekse Ticaret Bakanlığımız bu tarihler üzerinde çalışıyor. En kısa süre içinde İsrail'e bu tarihler konusunda geri dönüş sağlayacağız.

Bugün ayrıca karşılıklı sektörel ziyaretleri,  yüksek teknoloji alanında ortak projeler, turizm iş birliği olanaklarının artırılması gibi husuları da değerlendirdik. İsrail'e taze meyve ihracatı için tarım bakanlıklarımız temaslarını sürdürüyor.

İSRAİL’E YANGIN DESTEĞİ İÇİN TEŞEKKĞR

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki orman yangınlarına İsrail'in gösterdiği ilgi ve desteğe teşekkür ederiz. Geçen sene Türkiye'de de maalesef çok kötü orman yangınları olmuştu. Şimdi de Marmaris'te maalesef bir yangın var. KKTC'de yangın başladı ve KKTC'deki yangının söndürülmesi için İsrail iki uçak göndermek kararı aldı. Teşekkür ediyoruz. Ve bugün kendileri 'İhtiyaç var mı?' diye sordular Türkiye'de. Tabi Orman Bakanlığımıza ve ilgili arkadaşlarımıza sorup eğer ihtiyaç varsa kendilerine döneceğiz. Bu teklifler için de çok teşekkür ediyorum. Geçmişte de böylesi günlerde her zaman dayanışma içinde olduğumuzu hatırlamak isterim.

Yine sivil havacılık alanındaki istişareler ilgili kurumlarımız arasında 4 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Denizcilik istişarelerini en kısa zamanda başlamak istiyoruz, tekrar gerçekleştirmek istiyoruz. Enerji alanında diyaloğu sürdürmek, iş birliği seçeneklerini de devam ettirmek istiyoruz. Tabii güvenlik konusunda iş birliği içindeyiz. Ülkemizde İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda sayın Lapid ile yakın temas halindeydik. Yine kurumlarımız arasında istihbarat ve bilgi paylaşımları sürekli gerçekleşti. Devlet Başkanı sayın Herzog dabu hususta sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile görüştü. Yine güvenlik kurumlarımız yakın iş birliği içinde çalışmayı sürdürüyorlar, temas halindeler.

‘BU TÜR HESAPLAŞMALARA ÜLKEMİZDE İZİN VERMEYİZ’

Ve şunu söylemek isterim; Bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz. Ülkemiz içinde bu tür hesaplaşmalara izin vermeyiz. Terör saldırılarına da izin vermemiz mümkün değil. Bu konuda gerekli mesajlar da verilmiştir.

Diğer taraftan elbette Filistin-İsrail meselesi bizim gündemimizdeydi, benim ziyaretimde olduğu gibi. Bu konudaki beklentilerimizi ve hassasiyetimizi en iyi şekilde biliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapıd ise "Türkiye’ye yaptığımız seyahat uyarısını değiştireceğiz. Büyükelçimizin yakın gelecekte dönmesi için adımlar attık" dedi.