YKS tercihleri nasıl yapılmalı? YKS tercihlerinde neye dikkat edilmeli?

2022 YKS sonuçları açıklandı, öğrencileri ve ailelerini şimdi ise tercih heyecanı sardı. Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli, neye göre tercih yapılmalı? İstanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Cihan Kuzgun doğru tercihin 10 püf noktasını sıraladı.

20 Temmuz 2022 Çarşamba 10:26 - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 10:26
1 / 12

Bölümün çalisma sahalarini iyice arastirin. Sizlere uygun çalisma sahasi olan bölümlere karar verdikten sonra istihdam oranlarina bakin. Eger sizleri tatmin edecekse o zaman o bölümü yazmaya karar verin.


2 / 12

Tercih edeceginiz bölümün bir önceki yila ait verilerini inceleyin. Kontenjan sayilarini, siralama ve puan verilerine göz atip, kendi siralamaniz ile kiyaslamasini yapin.

3 / 12

Bölümdeki ve genel kontenjanlardaki artislari göz önüne alin. Artis ve azalis durumlarinin siralamalara etkisi oldugunu unutmayin.

4 / 12

Tercih edeceginiz üniversite ve sehri belirleyin. Üniversitenin ve sehrin yapisina dikkat edin. Sizleri tatmin etmeyecek ve mutlu olmayacaginiz yerleri listenizde bulundurmayin.

5 / 12

Bölümün akademik kadrosu ve bölümde yapilan çalismalari inceleyin. Fikir sahibi olmadan listenizde yer vermeyin.

6 / 12

Bölümleri tercih ederken laboratuvar veya uygulamali dersler için uygun alanlari kontrol edin. Sizleri tatmin etmeyen yerleri listenize almayin.

7 / 12

Erasmus degisim programlarina bakin. Üniversiteler arasindaki protokolleri inceleyin.

8 / 12

Üniversitenin, sehrin ve bölümün size sunacagi gelisimleri degerlendirin.

9 / 12

Çift anadal ve yandal programlari hakkinda bilgi sahibi olun



10 / 12

Üniversitelerin burs olanaklarina göz atmayi ihmal etmeyin.

11 / 12

Kuzgun açiklamasinin devaminda, ”OBP’nin yerlestirme puanina ait siralamaya etki ettigini bilin. Eger üniversiteye kayit yaptirmayacaksa adaylarin tercih yapmamasi daha saglikli olacaktir. Bu sene tercih yapip yerlesirseniz (açikögretim dahil) kayit olmazsaniz dahi puaninizin kesilecegini unutmayin” ifadelerini kullandi.

12 / 12

Ögrencilere tercih asamasinda önerilerde bulunan Kuzgun, “Kendi siralamanizin yüzde 15-30 yukarisindan baslayarak istek sirasina göre yüzde 50-60 oraninda asagiya indirmeniz yerlesme ihtimalinizi artiracaktir. Birden fazla bölüm tercih listenizde olacak ise eger, çesitlilik çok olsun diye çok fazla bölümü listenize almayin. En fazla belirlediginiz 3 veya 4 bölümü siralamaniza uygun sekilde listelerinize yerlestirin. 24 tercih hakkiniz bulunmaktadir. 24 tercihin hepsini doldurmaniz sizler açisindan daha saglikli olacaktir” diye konustu.