2022 hac kesin kayıtları ne zaman? Hac kayıtları nasıl yapılır?

Pandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen hac kayıtları yeniden başladı. Hac ibadetini yerine getirmek isteyen ve 2020 yılında çekilen kurayla buna hak kazanan vatandaşlar, kesin kayıtların ne zaman ve nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan da açıklama geldi.

Editör: Elif | 11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:57 - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:57
1 / 10

Suudi Arabistan makamlari hac ibadetinin yerine getirilmesinde 65 yas siniri getirdi. Bu sart bütün dünya ülkeleri için geçerli. Buna göre dogum tarihleri 30/06/1957'den büyük olan haci adaylari bu sene için kutsal topraklara gidemeyecekler.

2 / 10

09/01/2020 tarihinde çekilen kurada kesin kayit hakki elde edip kayitlarini yaptiran ve 1.000'er Riyallerini Diyanet Isleri Baskanligi veya kayit yaptirmis oldugu acenteye bloke ettirmek suretiyle 2022 yilina erteleyenlerden:
-65 yas altinda olanlarin tamami 2022 yilinda hacca gideceklerdir. Bu yil hakkini kullanmayanlar daha sonraki yillarda kuraya dahil edileceklerdir.

3 / 10

-65 yas üstü olanlarin kesin kayitlari (1.000 Suudi Arabistan Riyali blokelerinin devam etmesi kaydiyla) 2023 yilina ertelenecektir.

4 / 10

-Grup halinde kesin kayit yaptiran haci adaylarindan bir kisminin 65 yas alti, bir kisminin 65 yas üstü olmasi durumunda ise (örnegin eslerden bayan 63 yasinda, bay 68 yasinda veya evlat 40 yasinda annesi ise 70 yasinda vb);

5 / 10

- 65 yas alti olanlarin talep etmeleri ve grubundaki 65 yas üstü olanlardan ayrilmalari halinde kendilerine 2022 yilinda hacca gitme imkâni verilecektir.

6 / 10

- Grup baglantilarindan ayrilmak istememeleri halinde grubun tamaminin kesin kayit haklari 2023 yilina ertelenecektir.

7 / 10

2022 yilinda hacca gideceklerde asi sarti aranmaktadir. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanliginca yapilan açiklamaya göre Türkiye'de yaygin olarak kullanilan Biontech ve Sinovac asilari ile Suudi Arabistan makamlarinca kabul edilen diger asilar da geçerli olacaktir. (http://hac.gov.tr/asi.pdf) Bu asilarda 2 doz sarti aranmaktadir. Ayrica uçustan 72 saat önce PCR testi yaptirip, sonucun negatif olmasi sarti aranmaktadir.

8 / 10

Kesin kayit islemleri ise 09 - 13 Mayis 2022 tarihinde gerçeklestirilecektir.

9 / 10

Diyanet isleri Baskani Ali Erbas hac kesin kayit islemlerinin e- devlet üzerinden yapilacagini belirterek, “Vatandaslarimizin hac ve umre basvurulari, kayit ve takip gibi islerini e-Devlet üzerinden yapabilmelerini sagladik. Bunun altyapisini ve programlarini olusturduk. 22 Nisan 2022 tarihinden itibaren umre ve Kudüs ziyaretlerine iliskin kayitlar e-Devlet kapisi üzerinden alinmaya baslanmis halen kayitlar bu sekilde alinmaya devam etmektedir. 9 Mayis 2022 tarihinden itibaren de hac organizasyon tercihi ve hac kesin kayit islemleri e-Devlet üzerinden yapilabilmektedir" dedi.

10 / 10

Ali Erbas, vatandasin islemlerini kolaylikla gerçeklestirebilmesi için hizmeti nasil kullanacaklarina iliskin egitim videolarinin da e-Devlet'e eklendigini söyleyerek, "Hac ön kayit, kura-sonuç, organizasyon seçimi, kesin kayit islemleri ile egitim, asi, pasaport, kutsal topraklara gidis- dönüs, otel bilgileri, kafile görevlilerine iliskin bilgilerin bulundugu ilave hizmetler Hac Islemleri çatisi altinda tek bir hizmette toplanmistir. Vatandasimiz e-Devlet kapisi üzerinden hac islemlerine girdiginde hangi asamada bulunuyor ve hangi islemi gerçeklestirmek istiyor ise o menüden isleme baslayabilecektir” diye konustu.

Birkan Sokullu ve Esra Bilgiç "Zamanın Kapıları"nı birlikte açtı!

Birkan Sokullu ve Esra Bilgiç "Zamanın Kapıları"nı birlikte açtı!

Kadro şampiyonlar ligi gibi: 'Kimler Geldi Kimler Geçti'den yeni fragman!

Kadro şampiyonlar ligi gibi: 'Kimler Geldi Kimler Geçti'den yeni fragman!

Şimdi varoluş, o zaman sünnet sancısı: Teoman çocukluğunu hatırladı!

Şimdi varoluş, o zaman sünnet sancısı: Teoman çocukluğunu hatırladı!

'Dönmem' diyordu: Şevket Çoruh'un yolu yine Arka Sokaklar'a düştü

'Dönmem' diyordu: Şevket Çoruh'un yolu yine Arka Sokaklar'a düştü

Can Yaman 'Malezya Kaplanı'na dönüşüyor: Sandokan sete çıktı!

Can Yaman 'Malezya Kaplanı'na dönüşüyor: Sandokan sete çıktı!

Birce Akalay ve İbrahim Çelikkol’lu Kuş Uçuşu 23 ülkenin ilgisini çekti!

Birce Akalay ve İbrahim Çelikkol’lu Kuş Uçuşu 23 ülkenin ilgisini çekti!