Cuma namazı sat kaçta? Cuma namazı nasıl kılınır?

Camilerde her Cuma cemaatle kılınan cenaze namazının saatleri, bu ibadeti yerine getirmek isteyenler tarafından sık sık sorgulanıyor. Cuma namazının kılınışı ve 24 Haziran Cuma namazı saatleri haberimizde.

23 Haziran 2022 Perşembe 23:17 - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 23:17
1 / 8

Diyanet'in namaz saatleri takvimine göre 24 Haziran 2022'de cuma namazi Istanbul'da 13:11'de, Ankara'da 12:56'da, Izmir'de 13:19'da okunacak ögle ezani sonrasi kilinacak.

2 / 8

Cuma namazinin farzi iki rekâttir. Bunun yaninda farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardir.

3 / 8

Imam Ebû Yusuf’a ve Imam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kilinacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam alti rekâttir. Bu görüsün Hz. Ali’den rivayet edildigi nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

4 / 8

Ögle ezâni okununca, önce dört rek'at Cum'a namazinin ilk sünneti kilinir. "Niyet ettim, Allah rizasi için Cuma Namazinin ilk sünnetini kilmaya" denilerek niyet edilir. Bu namaz ayni ögle namazinin ilk sünneti gibi kilinir. Ilk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir. Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-i süre okunur. Ilk oturusta sadece Etteahiyyatü okunur.

5 / 8

Son oturusta, Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena dualari okunur. Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur. Sonra, Imam hutbe okumak için minbere çikar. Hutbe okunur. Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kilmasi ve konusmasi tahrimen mekruhdur. Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez. Içinden sessiz denir. Namaz kilarken yapmasi harâm olan her sey, hutbe dinlerken de harâmdir. Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

6 / 8

Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazinin farzi kilinir. Bu namaz ayni sabah namazinin farzi gibi kilinir. "Niyet ettim, Allah rizasi için Cuma namazinin farzini kilmaya, uydum hazir olan imama" denilerek niyet edilir. Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti söyledir: "Niyet ettim Allah rizasi için Cuma namazinin son sünnetini kilmaya.” Bu sünnet de ayni ilk sünnet gibi kilinir. Böylece esas itibariyle Cuma namazi farzi ve sünnetleriyle birlikte kilinmis olur.

7 / 8

Son sünnetin ardindan zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kilinmaktadir. Niyet edilirken söyle denilir: "Niyet ettim Allah rizasi için edâsi üzerime olup da henüz üzerimden sâkit olmayan en son ögle namazinin farzina". Bu sekilde niyet edilirse, eger o günün cuma namaz sartlarinda bir noksanliktan dolayi kabul olunmamissa, ögle namazi kilinis olur. Kabul olunmussa, en son kazaya kalmis ögle namazina sayilir.

8 / 8

Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kilinir. "Niyet ettim Allah rizasi için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadi ise, bu on rek'at, ögle namazi olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Nurgül Yeşilçay'ın videosu ''48 kere maşallah'' dedirtti

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Sergen Yalçın'dan bir çalım da Sefo'ya! Melisa Döngel'i kaptı

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi

Orhan Gencebay'ın eşinden muhalefete 'köpek' benzetmesi