Dinozor iskeletine 190 milyon TL! Tepki çeken satış

Jurassic Park filminde de kullanılan 110 milyon yıllık dinozor kemikleri, gizli bir alıcıya 10 milyon sterlin gibi dudak uçuklatan bir fiyata satıldı. Paleontolog Prof Steve Brusatte, “Fosilleri milyonerlere satacaksak bilim nerede?” diyerek duruma tepki gösterdi.

14 Mayıs 2022 Cumartesi 14:25 - Güncelleme: 14 Mayıs 2022 Cumartesi 14:25

Hollywood’un ünlü yapımı Jurassic Park filminde şablon olarak kullanılan Deinonychu türüne ait dinozorun kemikleri, ABD’nin Montana kentinde amatör bir fosil avcısı tarafından bulunmuştu. Fosil, Christie's müzayede evinde sergileniyordu. Dinozorun iskeletinde 126 gerçek kemik bulunurken, kalanı insanlar tarafından yapılan kemiklerden oluşuyordu. 110 milyon yıl öncesine dayandığı bilinen fosilin, ismi açıklanmayan biri tarafından 10 milyon sterline (190 milyon TL) satın alındığı öğrenildi.

 

 Dinozorların Yükselişi ve Düşüşü'nün yazarı paleontolog Prof Steve Brusatte, “Bu iskeletin 10 milyon sterlinden fazlaya satılmasına şaşırdım. Birisi bunun için ödeme yapmaya istekli olduğu sürece her şey için bir pazar olduğunu gösterir. Şüphesiz bu önemli bir fosil. Deinonychus, kuşlara en yakın dinozor akrabalarından biridir ve kuşların nasıl evrimleştiğini anlamada kritik bir türdür. Bu, şimdiye kadar bulunan en iyi Deinonychus fosillerinden biri gibi görünüyor, ancak kemiklerin sadece bir kısmı mevcut. Açık artırmaya çıkarılanların çoğu yeniden inşa edildi, kemikler reprodüksiyon” dedi.

Sözlerini sürdüren Brusatte, “Ne olursa olsun bu fosil bir müzeye ait. Kimin satın aldığını bilmiyorum, ancak çok az sayıda meşru müzenin eksik bir dinozor iskeleti için 10 milyon sterlin ödeyebileceğinden oldukça eminim. Bu bir oligarkın bodrumunda ortadan kaybolursa, bilim ve halk için büyük bir utanç olur. Korkarım paleontologlar ve eğitimciler olarak cesur bir yeni dünyanın ortasındayız. Dinozor iskeletleri için bu gibi dengesiz fiyatlar, hatta bunun gibi tamamlanmamış olanlar bile müzeleri, araştırmaları ve eğitimi neredeyse tamamen ortadan kaldıracak. Bu, alanımız için tamamen sürdürülemez bir durum. Dinozorlar, en zenginlerin elde etmesi, ticaretini yapması ve sahip olması için başka bir metaysa, o zaman bu, bilimi nerede bırakır? Bütün durum çok endişe verici” diye konuştu.