Günde 1 yumurta hayatınızı kurtarabilir! Sağlıklı kalmak için 9 basit öneri

Uzmanlar, günde 1 yumurta yemenin kolesterol ve kan basıncını düşürmenin en iyi yolu olduğunu söylüyor. Ayrıca yumurta, içerdiği vitamin ve minerallerle kalp krizi ve felçten de koruyor. İşte uzmanların sağlıklı bir yaşam için önerdiği günlük 9 alışkanlık…

9 Haziran 2022 Perşembe 14:01 - Güncelleme: 9 Haziran 2022 Perşembe 14:01
1 / 9

Masa basi iste çalisanlarin sayisi giderek artiyor. Ancak oturmak, saglik açisindan hiç de iyi bir sey degil. Bu nedenle uzmanlar, her yarim saatte bir mutlaka ayaga kalkilmasi gerektigini ve 5 dakika dolasarak kan sekeri ve kolesterol seviyesinin düzenlenmesini öneriyor.

2 / 9

Uyku, hemen zihin hem cilt hem de vücut sagligi için çok önemli. Bu nedenle uzmanlar, düzenli bir sekilde günde 7 saat uyunmasi gerektigini söylüyor. Cambridge ve Çin'den arastirmacilara göre, günde 7 saat uyumak beyninizi yeniden sarj etmek ve yenilemek için mükemmel bir süre. Ancak yedi saatten fazla veya daha az uyumak sagliginiz üzerinde zararli bir etkiye sahip olabilir.

3 / 9

Zerdeçal baharati, kalp hastaligi, kanser ve Tip 2 diyabetle savasan yüksek miktarda kurkumin içerir. Zerdeçal, yüksek düzeyde turmerone sayesinde inme hastalarinda ve Alzheimer hastalarinda hücre onarimina yardimci olur. Zerdeçalin anti-inflamatuar özellikleri, artrit semptomlarini da hafifletebilir. Içinde zerdeçal bulunan köriyi tüketmek de alternatiflerden biri olabilir.


4 / 9

Yagli baliklarin bunamayi önlemeye yardimci oldugu ortaya kondu. Çesitli arastirmalar, somon, uskumru, ton baligi veya sardalye gibi yagli baliklari tüketmenin Alzheimer hastaligi gibi beyin rahatsizliklarini önlemede büyük bir etkisi oldugunu gösterdi. Omega-3'ler, yani baliklarda bulunan saglikli yaglar, Manchester Üniversitesi'nde yapilan bir arastirmaya göre kalbinizi hizlandirir ve kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.

5 / 9

Norveç'teki bilim adamlari, günde sadece 11 dakika orta yogunlukta hareket etmenin, örnegin hizli bir yürüyüs yapmanin, sizi günde sadece iki dakika aktif olanlara göre hastaliga daha az yatkin hale getirdigini buldu. Saglikli kalmak için diger seçenekler arasinda çimleri kesmek, futbol oynamak veya üst kata agir yiyecekler tasimak yer aliyor.

6 / 9

Meditasyon yapmak, aslinda çok basit bir eylem olabilir. Örnegin oturup gününüzü düsünürken bahçeye bakmak da bir meditasyondur. Buna en az 13 dakika harcamak gerekir. Meditasyon için sevdiginiz bir müzigi de dinleyebilirsiniz. Baltimore'daki John Hopkins Üniversitesi'ndeki ABD'li bilim adamlari, meditasyonun depresyon, kaygi ve agri semptomlarini azalttigi ve ayni zamanda konsantrasyon seviyelerini iyilestirdigi sonucuna vardi.

7 / 9

Yer fistigi, kalp hastaligi, yüksek tansiyon, iltihaplanma, diyabet ve hatta bazi kanser türlerinden kaçinmaniza yardimci olabilir. Ispanya'daki arastirmacilar, haftada üç porsiyon yer fistigi tüketmenin erken ölme ihtimalini üçte bir oraninda azalttigini buldu. Bunu günde bir porsiyon kuruyemise yükseltirseniz, erken ölüm riskiniz daha da azalir.

8 / 9

Arkadaslarinizla vakit geçirmek zihinsel sagliginiz için harikadir ve uzun bir yasam sürme sansinizi artirabilir. ABD'deki Michigan Üniversitesi'nden bilim insanlari, sosyal iliskileri zayif olan kisilerin ölüm riskiyle karsi karsiya oldugunu tespit etti. Arkadaslarinizla vakit geçirmek zihin sagligi için gereklidir ve uzun bir hayat yasama sansinizi artirabilir.

9 / 9

ABD’de yapilan arastirmaya göre günde 1 fincan kahve içmek, kahve içmeyenlere kiyasla ölüm oranini yüzde 30 azaltiyor. Kahve ayrica yag asitlerini parçalayarak kilo vermeye yardimci olabilecek sinir sistemini de uyarir.