Hackerlar telefon kameranıza erişebilir mi? Birçok insanın korkusu!

Akıllı telefon, tablet veya laptop gibi kameralı cihazları kullanan herkesin aklına bu soru mutlaka gelmiştir: Hackerlar kamerama erişip beni görebilir mi? İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) çalışanı, bu sorunun cevabını verdi. Cevap ise oldukça ürkütücü…

20 Temmuz 2022 Çarşamba 17:10 - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 17:10

Akıllı teknolojik aygıtların hayatımıza girmesiyle pek çok şey değişti. Bilgisayar ve telefon kameraları, özel hayatımız için endişe oluşturur hale geldi. Hatta birçok insan, bir kez de olsa kamerasından izleniyormuş hissine kapılmıştır. Peki böyle bir şey mümkün mü? Siber korsanlar, telefonumuzun kamerasına ulaşıp bizi görüntüleyerek şantaj yapabilir mi? Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) bu soruya yanıt verdi.

Öncelikle kötü haber şu ki, hackerların kameranıza erişmesi mümkün. Ancak böyle bir talihsizliğin sizin başınıza gelme ihtimali çok düşük. Çünkü kameralara erişim sağlayan siber suçluların amacı genelde para oluyor ve şantaj yapabileceği kişileri seçiyorlar. Kurbanlarına zarar verici veya utanç verici bilgi veya içeriğe sahip olduğunu iddia eden bir e-posta gönderiyorlar. Daha sonra nakit para istiyorlar ve verilmediği takdirde fotoğraf veya bilgilerin internette yayınlanacağı tehdidinde bulunuyorlar.

NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR?

NSCS çalışanı, her ihtimale karşı bu tip saldırıların önlenmesi için bazı önerilerde bulundu.

Bunlardan birincisi, telefon veya bilgisayarınız için güçlü bir parola kullanmak. '1234' veya '0000' gibi basit şifrelerden kaçınmak gerekiyor.

Zaten şifresi olan bir cihaz aldıysanız da şifreyi hemen değiştirmek de çok önemli.

Ayrıca, iki adımlı kimlik doğrulamayı açmak, başka bir koruma. NCSC, iki adımlı kimlik doğrulamanın mümkün olan her yerde kullanılması gerektiğini tavsiye ediyor.

Daha az bilinen, ancak aynı derecede önemli olan bir diğer ipucu, cihazlarınızı mümkün olduğunca güncel tutmak. Yani cihazlarınıza gelen son yazılım güncellemelerini yapmalısınız.

Emin olmadığınız, şüpheli gördüğünüz herhangi bir mesaj veya e-mail’den uzak durmakta fayda var. e-posta ve mesajlar, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım indiren ve suçluların kişisel bilgilere, şifrelere veya cihazdaki diğer verilere erişmesine olanak tanıyan bağlantılar içerebilir.