Hamile kalmak için önce spermin kalitesini artırın! İşte o besinler

Özellikle kötü beslenme spermin kalitesini düşürüyor. Peki doğru beslenmek adına neler yenmeli?

Editör: Şevket Arslan | 8 Haziran 2022 Çarşamba 09:57 - Güncelleme: 8 Haziran 2022 Çarşamba 09:57
1 / 5

Infertilte ve saglikli üreme arastirmalari kadin üzerinde yogunlasirken Çin ve ABD’de ‘erkegin yasam tarzinin sperm kalitesini nasil etkiledigi’ yönünde fareler üzerinde yapilan arastirma sonuçlari açiklandi. Science Dergisi’nde yayinlanan bilimsel çalisma için Çinli bilim adamlari erkek farelere yüksek yag içerikli bir diyet uyguladiktan sonra bu farelerin spermleri ile disi farelerin gebe kalmasini sagladi. Bu farelerin yavrularinda, her ikisi de diyabetin belirtisi olan bozulmus insülin direnci ve glukoz intoleransi görülürken kontrol grubundaki farelerde bu belirtilere rastlanmadi.

2 / 5

Tüp Bebek Üreme Immünolojisi ve Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Halit Firat Erden, konuyla ilgili su açiklamada bulundu: “Çok sayida bilimsel çalisma kadinlarin yasi, yasam tarzi gibi faktörlerin saglikli bir bebek dogurmayi nasil etkileyecegine odaklanmaktadir. Oysa yeni bilimsel arastirmalarda da görüldügü üzere erkek sagligi da gebeligin olusmasinda hatta devaminda düsünüldügünden çok daha önemli bir rol oynuyor. Geleneksel olarak babanin çocuguna katkisinin çocugun DNA’sinin yarisi ile sinirli oldugu düsünülüyordu.

3 / 5

Amerika’da Massachusetts Üniversitesi Tip Fakültesi’nde yapilan bir arastirmada baba adaylarinin beslenme aliskanliklarinin üremeyi nasil etkileyebilecegini göstermistir. Yakin bir zamanda yapilan diger bir çalismada ise diyet ve egzersiz dahil olmak üzere çevre-yasam tarzina iliskin faktörlerin erkek üreme sagligi-üreme ile siki bir sekilde baglantili oldugu, dünya genelinde dogum oranlarinin düsmesinde rol oynadigi sonucuna varilmistir.”

4 / 5

“Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde yapilan bir diger arastirmada ise 20 ile 25 yas arasindaki genç erkeklerde sperm kalitesinin çok kötü oldugu saptandi. Ortalama bir erkegin yüzde 90 üzerinde anormal spermi oldugunu görüldü. Bu da demek oluyor ki, sanayilesmis ülkelerde sperm kalitesi kötü ve bu çok yaygin. Bunun sonucunda hamilelikte düsük oranlari artiyor. Bu olayda tek önemli biyolojik faktör; anne adaylarinin ilerleyen yasi degil. Fareler üzerinde yapilan çalisma sonuçlari insanlar üzerinde de ayni olmasi durumunda, anne ve baba adaylarinin hamilelik öncesindeki diyetleri konusunda dikkatli olmalari gerektigi iyice netlesecek.”

5 / 5

“L-karnitin, B-12, magnezyum, selenyum, likopen zengini yiyecekler sperm kalitesini artiriyor. Bilimsel çalismalar sonucunda olusturulan listenin basinda yüzde 74 oraninda sperm kalitesini artiran istiridye geliyor. Ardindan kuskonmaz, karpuz, muz, kabak çekirdegi, siyah çikolata, ceviz, fasulye, et gibi besinlerin tercih edilmesi erkeklerin bu sorunla karsilasma riskini düsürebilir.”

Fatih Terim, Fenerbahçe'nin kaderini yaşıyor

Fatih Terim, Fenerbahçe'nin kaderini yaşıyor

James Bond tanınmaz halde! Ne oldu sana 007?

James Bond tanınmaz halde! Ne oldu sana 007?

Yusuf Güney fikir değiştirdi: 'Kenan Işık kaybolmadı, gelmek istemiyor'

Yusuf Güney fikir değiştirdi: 'Kenan Işık kaybolmadı, gelmek istemiyor'

Duayen sanatçı Müjdat Gezen, Güldür Güldür Show’da!

Duayen sanatçı Müjdat Gezen, Güldür Güldür Show’da!

Gönül Dağı setinde taciz skandalı: Üstelik ikisi de kadın!

Gönül Dağı setinde taciz skandalı: Üstelik ikisi de kadın!

Gökhan Özoğuz'a köprüyü satabiliriz: O iddiaya inandı!

Gökhan Özoğuz'a köprüyü satabiliriz: O iddiaya inandı!