Kalp krizinden korunmanın 9 yolu!

Uzmanlar, günümüzde çok yaygın olan ve hem erkeklerde hem kadınlarda görülen kalp krizinden korunmak için 9 önemli tavsiyede bulundu. İşte o hayati öneriler…

Editör: Elif | 19 Haziran 2022 Pazar 13:37 - Güncelleme: 19 Haziran 2022 Pazar 13:37
1 / 9

Yagli yiyecekleri azaltmak, baslangiç için çok iyi bir tercih olur. Zeytinyagi, kolza yagi, avokado, yagli balik gibi saglikli yaglar içeren yiyecekleri istediginiz kadar yiyin, ancak cips ve pizza gibi doymus yag orani yüksek yiyecekleri azaltin.

2 / 9

Kalp sagligi için haftada yaklasik 150 dakika, terleyeceginiz kardiyo egzersizine ihtiyaciniz vardir. Ancak kas güçlendirme de hayati önem tasir. Kaslar glikoz için sünger görevi görür, bu nedenle onu emerek hayati bir saglikli glikoz metabolizmasi olusturur. Haftada en az iki gün agirlik kaldirin, merdiven çikin, agir alisveris çantalari tasiyin veya bahçe isleri yapin.

3 / 9

Stres kan basincini yükselterek sizi riske atabilir. Stresini azaltmak için spor salonuna gidin, yürüyüse çikin veya bir sahil kenarinda oturun. Yatmadan önce, zihninizi bosaltmak için aklinizdan geçenleri yazin.


4 / 9

Dis firçalamak, sadece dis sagligi degil kalp sagligi için de çok önemli. Bazi arastirmalar, dis eti hastaliginiz varsa, saglikli dis etlerine sahip birinden daha fazla kalp hastaligi riskiniz oldugunu göstermektedir. Agiz sagligi ve kalp hastaligi, bakteri ve mikroplarin agzinizdan kan dolasimi yoluyla vücudunuzun bölümlerine yayilmasiyla baglantilidir.

5 / 9

Her gün findik yemek atardamarlarinizda yag asitlerine neden olabilecek “kötü” kolesterolü düsürür. Her gün 30 gr, bir avuç findik yiyin. Kilo almamak için tuzsuz veya kavrulmus seçin.

6 / 9

Akdeniz diyeti, bir insanin vücudu için yapabilecegi en büyük iyiliklerden biri. Bol sebze ve meyve içerir. Akdeniz beslenmesinin yaninda tuz ve seker alimina dikkat edin ve kolesterolü düsürmek için iyi olan yulaf, fasulye ve bakliyat gibi lif açisindan zengin kepekli tahillari tüketin.

7 / 9

Süt ürünleri tüketmek güvenlidir ve kalbinize zarar vermez. Süt ürünleri doymus yag içerir ve tipik olarak bu, kalp sagligi için kötü sonuçlarla iliskilendirdigimiz yag türüdür. Ancak arastirmalar, yüksek doymus yag içerigine ragmen sütlü gidalarin kardiyovasküler sagliga zarari olmadigini ve aslinda riski azaltabilecegini göstermistir.

8 / 9

Soya bazli gidalar kalp hastaliklarini azaltabilir. Soya bazli gidalar (soya peyniri, soya kiymasi, soya fasulyesi, soya bazli sütler/yogurtlar gibi) kan kolesterol seviyelerini yüzde 3 ila 4 oraninda düsürme ve dolayisiyla kalp hastaligi riskini azaltma potansiyeline sahiptir.

9 / 9

Uykusuzluk, kalp için kötü olan vücuttaki kan basincini ve iltihabi artirabilir. Ancak çok fazla uyku da sizi hareketsiz kilar ve kalp sagligi için iyi degildir. Uyku için en ideal süre, 8 saattir.

Faik Öztürk'ten kötü haber: Beyin kanaması geçirdi!

Faik Öztürk'ten kötü haber: Beyin kanaması geçirdi!

Fatih Terim, Fenerbahçe'nin kaderini yaşıyor

Fatih Terim, Fenerbahçe'nin kaderini yaşıyor

James Bond tanınmaz halde! Ne oldu sana 007?

James Bond tanınmaz halde! Ne oldu sana 007?

Yusuf Güney fikir değiştirdi: 'Kenan Işık kaybolmadı, gelmek istemiyor'

Yusuf Güney fikir değiştirdi: 'Kenan Işık kaybolmadı, gelmek istemiyor'

Duayen sanatçı Müjdat Gezen, Güldür Güldür Show’da!

Duayen sanatçı Müjdat Gezen, Güldür Güldür Show’da!

Gönül Dağı setinde taciz skandalı: Üstelik ikisi de kadın!

Gönül Dağı setinde taciz skandalı: Üstelik ikisi de kadın!