'Neden hep benzer insanlarla birlikte oluyorum' diyorsanız sebebi belli

Tüm ilişkilerinizdeki partnerlerinizi gözünüzün önüne getirdiğinizde aralarında ne tür benzerlikler görüyorsunuz? BBC'de yayınlanan bir araştırmaya göre, ilişkilerinizde benzer karakter özelliklerine ve tipe sahip insanlarla birlikte olmanızın birkaç sebebi var. İşte detaylar

9 Ağustos 2022 Salı 16:50 - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 16:50
1 / 13

Tüm iliskilerinizdeki partnerlerinizi gözünüzün önüne getirin. Aralarinda ne tür benzerlikler görüyorsunuz? BBC'de yayinlanan bir arastirmaya göre, iliskilerinizde benzer karakter özelliklerine ve tipe sahip insanlarla birlikte olmanizin birkaç sebebi var.

2 / 13

Monash Üniversitesi’nden Ryan Anderson, "Birini tanimak için daha önceki iliskilerine bakmak o kisiyi tanimak için en hizli (ama en acimasiz) yol olabilir" diyor, "Eger birinin geçmisinde çok fazla iliski varsa ya da o kisinin hayatina çok az insan girmisse olumlu veya olumsuz pek çok çikarimda bulunmak mümkün."

3 / 13

Potansiyel partner adayini, geçmis iliskilerinden yargilamaya “mate copying” (es kopyalama) deniyor. Eger kadinlar çekici bir erkek tipi bulursa, diger iliskilerinde de benzer tipteki insanlari çekici bulacaklardir. Bu, özellikle, iliskilerinde güven problemi yasayan kadinlar için geçerli.

4 / 13

Kimi insanlar için bir iliskide olmak kendilerini daha iyi hissettiriyor Buna “relationship-contingent self-esteem” (RCSE) (iliskiye bagli özsaygi) deniyor. Eger birey kendini bir iliski içinde olmak zorunda hissediyorsa kisinin geçmis partnerlerine karsi hala ilgi duymasi veya mevcut iliskiyi tehlikeye düsürmesi muhtemel görünüyor. Bu kisi 'iliskide kalabilmek' için mutlu olmasa bile ayrilma kararini bir türlü veremeyebiliyor.

5 / 13

California Üniversitesi’nden Yoobin Park, insanlarin eski sevgililerini unutamamalarini, onlarin bazi özelliklerinin yeni sevgililerinde de olmasindan kaynakladigini savunuyor.

6 / 13

Eski partnerlerinize benzeyen insanlarla beraber olmak biraz garip bir düsünce gibi gelebilir. Sonuçta bu insandan ayrilmanizin bir sebebi vardi, degil mi? 9 yil içinde 12 binden fazla insani ve eski partnerlerini inceleyen Park, bu sorunun cevabini verebilecek bazi sonuçlara ulasti.

7 / 13

Arastirmaya göre, eski partnerlerimizin yeni partnerlerimize benzemesinin sebebi, ayni ortamdan insanlari partner olarak seçmemiz olabilir. Is arkadasi, üniversite arkadasi, ayni inanci paylasan insanlar, benzer egitim düzeyleri, ayni politik görüsler...

8 / 13

Park’in çalismasina göre, ayni ortamlardan partner seçmemiz, benzer tipte insanlarla beraber olma ihtimalini artiriyor. Ancak eski ve yeni partnerimizin kisilik özelliklerinin birbirine uyusmasi da farkli bir gerçegi ortaya koyuyor. 'Sizin gibi' olan birinden ziyade bir 'tipinizin' olmasi da muhtemel.

9 / 13

Peki eger eski partnerimizle ayni özellikleri tasiyan biriyle beraber olursak bu iliskinin sonu da mi ayni olacak? Elbette kisilikler gibi iliskiler de benzerlik gösterir. Benzer kisilerle beraber olmaniz, ayni sorunlardan kavga etmeniz veya ayni aktiviteyi yapmaktan hoslanmaniz anlamina gelebilir.

10 / 13

Insanlar olgunlastikça bir iliskiden beklentileri degisir. Ancak bu belki de ayriliktan sonra iliskilere bakis açimizin degismesinden kaynaklanabilir. Çiftler, uzun bir iliski içindeyse ‘ideal’ partner tanimlari hep ayni kalir ancak bosanan ve yeniden evlenen çiftlerle yapilan bir arastirma, ideal partner tanimlarinin ve tercihlerinin degistigini ortaya koydu.

11 / 13

Ideal partner ugruna yapilan ayriliklarin bir çesit 'mahkumiyet hissinden' kurtulmak için oldugu düsünülüyor. Eger birey zaten bir iliski içinde degilse ideal partner taniminda bir degisiklik olmuyor.

12 / 13

Peki iliski anlayisimizin degismesi, hep farkli insanlarla olacagimiz anlamina mi geliyor? Park, “Muhtemelen hayir” diyor. Aklimizda yeni bir ‘ideal partner’ tanimi olsa bile bu kisiyi bulamayip yine benzer kisilerle birlikte olabiliriz.

13 / 13

Park, “Bir iliskiden çikip digerine geçmeden önce, o iliskide nasil bir partner oldugunuzu düsünün. Iliskileri, iki taraf da sekillendirir. Eger iliskilerinizde benzer problemler yasiyorsaniz, ayni tipte insanlarla beraber olmaniz yine ayni sorunlari yasamaniza sebep olabilir” diyor.