Ekonomik şartlar her geçen gün daha da zorlanırken, mutfaklarımıza Mübarek Ramazan bereketi ile gelecek inşallah. İlk iftar için güzel lezzetli ve ekonomik bir sofra kuralım.
Ana yemek kadar doyurucu bir proteinin ve karbonhidrat bombası.
ÇORBA
Bir adet orta boy soğan
5 diş sarımsak
Bir çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı şehriye veya erişte
1 su bardağı haşlanmış nohut ve suyu
Bir çay bardağı bulgur
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
Bir tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı tuz
2 litre su
Terbiye için
1 limon
İki yumurta sarısı
Üzeri için
3 yemek kaşığı kuru nane
Bir yemek kaşığı yağ
Yapılışı:
Sıvı yağı ocağa alalım soğanı küçük küçük doğrayalım,sarımsağı bütün şekilde atarak soteleyelim. Salçayı da ilave edelim bir dakika kızgın yağda pişirelim, haşlanmış ve suyu süzülmüş yeşil mercimek ve diğer tüm bakliyatı ve şehriyeyi de tenceremize koyalım su ilave edip kırmızı mercimek ve bulgur pişene kadar bekleyelim. Bir kase içinde baharatları su ile karıştıralım ve çorbamıza ilave edelim suyu azaldıkça su ekleyelim, bir kase içine limon suyu ve yumurta sarılarını çırpalım ve yavaş yavaş pişmekte olan çorbamıza ilave edelim yağda kavurduğumuz naneyi de ilave ederek servis yapalım.
PATATES KÖFTESİ
4 adet haşlanmış patates
2 adet yumurta
1 dilim beyaz peynir
Bir çay bardağı un
Taze dereotu
Taze nane
Taze soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak İçin sıvı yağ
Patatesleri ezelim içine yumurtaları peyniri ve tüm malzemeleri karıştıralım.hamurun kendini toplaması İçin 2 saat buz dolabında bekletelim,istediğimiz şekili vererek kızgın yağda kızartalım.
YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ
1su bardağı haşlanmış mercimek
1 adet kuru soğan
Bir diş sarımsak
1 çay bardağı nişasta
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet maydonoz
Kızartmak için yağ
Üzeri için sos
Bir su bardağı domates püresi
3 diş sarımsak
Bir yemek kaşığı sirke
Bir çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı bal
Soğanı ve sarımsağı rendeleyelim ve tüm malzemeleri karıştırıp köfte harcını oluşturalım 2 saat buz dolabında dinlendirelim kızgın yağda iki tarafını da kızartalım, diğer tarafta sosumuzu hazırlayalım ve sıcak sos ile servis yapalım.
Pide üzerinde de servis edebiliriz.
BEŞAMELLİ TAVUK
1 adet haşlanmış tavuk
1 paket bezelye,havuç patatesli garnitür
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
3 yumurta
250 gr rende kaşar peynir
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Bir litre sütü unla birlikte muhallebi kıvamında pişirelim içine karabiber tuz ilave edelim karıştırarak soğutalım yumurtaları ilave edelim diğer tarafta tavuğu kemiklerinden ayırıp iri parçalar halinde didikleyelim beşamel sosun içine tavuk etleri ,garnitür ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını katalım ve yağladığımız fırın tepsisine dökelim 200 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dk pişirelim üzerine kalan kaşar peynirini koyup 15 dk kızartıp servis yapalım.Sahur için de çok güzel olacak.