Okşan Bayazit yazdı! 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı...

Değerli dostlarım bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Bu bayramları ve cumhuriyetin kuruluşunu, koca bir ulusun fedakarlıklarına borçluyuz…

19 Mayıs 2022 Perşembe 14:07 - Güncelleme: 19 Mayıs 2022 Perşembe 14:07

Onlar yemedi, içmedi, yaşayamadı ve bu güzel ve özgür geleceğimiz için gencecik yaşlarında öldüler. Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Karadeniz’de Pontus’lu Rumlar’ın isyanlarını bastırmak ve imparatorluğu bu ve benzeri tehditlerden korumak İçin padişah tarafından Samsun’a yollandı. Bindiği deniz aracı bir gemiden çok mavna, hatta bu gemicik bir kez batmış ve daha sonra Türkiye tarafından Yunanistan’dan satın alınmıştır.

Üzerinde yalnız harcırah olarak bir miktar para ile Samsun’a çıktığında zaten sürekli takipte olduğu Anadolu’nun felaketlerine şahit olunca kurtuluş çareleri arayarak gerçek maksadına ulaşmıştır. Burada Kazım Karabekir ve diğer paşalar ona biat ederek destek olmuşlar ve bu haberler İstanbul’a gittiğinde İngiliz dostu damat Ferit paşa padişah tarafından onun tüm görevlerinden azledilip geri çağrılmasını istemişse de Mustafa Kemal paşa onlardan önce davranıp istifa etmiştir.

Artık asker olmadığı halde ona inananlar yanında kalmış ve büyük mücadele bu şekilde başlamıştır. O zaman İngilizler işgal ettikleri İstanbul’a sürekli baskı yaparak geri dönmesini istese de o çizdiği yolda hiç geri adım atmadan devam ederek monarşinin yıkılması ve Cumhuriyet’in kurulması İçin ne gerekiyorsa yapmış ve bu gün Özgür olduğumuz bu ülkede bizim rahat yaşayabilmemiz için nice canların feda edilişine tanık olmuştur. Tüm şehitlerimiz sizin kanınızdan oluşmuş bu topraklarda ne mutlu Türküm diye.