Değerli okurlarım bugün İstanbul usulü zeytinyağlılar yapacağız. Ama önce küçük bir bilgi; bakliyat türleri ve makarnalar bir süre sonra kurtlanır ve kullanılmaz hale gelir. Sebebi içlerinde gözle görülmeyen larvalar vardır. Bunlar canlı değildir ama sıcak ortamlarda canlanırlar. Satın aldığınız bakliyatları kullanmadan önce bir kaç gün derin dondurucuda bekletirseniz o larvalar ölür. Daha sonra çözülme aşamasında buzdolabında bekletirseniz ve kuru yerde saklarsanız asla kurtlanma kelebeklenme olmaz lütfen deneyin.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Malzemeler:
5 adet enginar
3 adet orta boy soğan
10 adet kesme şeker
2 adet limon suyu
Tuz
2 çay bardağı zeytinyağı
Dereotu
2 su bardağı su
Yapılışı: Enginarları yıkadıktan sonra bir limonu ortasından kesip enginarları bol limon ile ovalım. Tenceremize bir bardak yağ ve küçük küçük doğranmış soğanları koyup şeffaflaşıncaya kadar pişirelim. 5 adet kesme şekeri atalım ve karamelize olana kadar çok kısık ateşte pişirelim. Düz bir tencereye (karnıyarık tenceresi veya düdüklü tencere) üzerine enginarları açık tarafı yukarı gelecek şekilde dizelim. Soğanları ve birer adet kesme şekeri enginarların üzerine koyalım her enginar İçin (küçük enginar) 1 adet kesme şeker koyalım tuz ve kalan zeytinyağımızı da ekleyelim. İki bardak su normal tencerede pişirmek için düdüklü tencereye 1 bardak su yetecektir. Enginar aslında acı olan bir sebzedir ve şeker o acıyı dengeler. Üzerlerine bir iki dal dereotu koyalım. Bir limonun suyunu ekleyelim. Normal tencerede ilk önce kaynayıncaya kadar açık ateşte kaynadıktan sonra çok kısık ateşte bir saat pişirelim. Ilık veya soğuk servis edelim
Düdüklü tencerede 15- 17 dakikada pişiyor.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE
Malzemeler:
1 kg şeker fasülye
4 adet soğan
3 adet domates veya sizin yaptığınız domates sosu
1.5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Su
Yapılışı: Soğanları doğradıktan sonra yağın yarısı ile tencerede şeffaflaştıralım. Şekeri ekleyip karamelize edelim sonra yıkanmış, ayıklanmış fasülyeleri bu karışımla renkleri biraz değişene kadar pişirelim. Domates, tuz ve normal tencerede 1.5 su bardağı kalan yağı da ekleyelim. Düdüklü tencerede yarım su bardağı su koyalım normal tencerede 1.5 saat kadar pişirelim. Düdüklü tencerede 20 dakika tam karar oluyor.
ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ
Malzemeler:
4 adet kereviz
4 adet soğan
2 çay bardağı zeytinyağ
1.5 yemek kaşığı şeker
2 adet sıkma portakal
1 adet limon
Sebze garnitür(bezelye, havuç, patates)
Tuz
Su
Dereotu
Yapılışı: Soğanları diğer zeytinyağlılar gibi şeker ve yağ ile karamelize hale getirelim. Sonra yuvarlak olarak doğradığımız kerevizleri tencerede biraz çevirelim üzerine 2 portakal suyu ve bir limon suyunu ekleyelim. Portakal kabuğundan biraz da içine rendeleyin ki kerevizin kokusu kaybolsun. 1 su bardağı su ve tuz ilave ettikten sonra üzerlerine 1’er tutam dereotu koyup pişirelim. Normal tencerede bir saat düdüklü tencerede 15 dakika da pişiyor.
KIYMALI TEBİYELİ KEREVİZ
Malzemeler:
4 adet kereviz
2 adet soğan
2 yemek kaşığı kıyma
1.5 limon suyu
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Su
Yapılışı: Önce soğanları küp küp doğrayıp biraz pişirelim. Sonra kıyma ilave edip pişene kadar soteleyelim. Kerevizleri dörde bölüp sonra da sekize bölerek tencereye ekleyelim. Yarım limon suyunu tuz karabiberi de ilave edip bir su bardağı su ile bir saat kadar pişirelim. 1 yumurta sarısı ve bir limonun suyunu iyice çırpalım. Pişen kerevizden su alarak sosumuza ilave edelim ve yavaş yavaş tencereye ekleyelim. 5 dakika daha kaynattıktan sonra servise hazırdır.