Sıcak havalarda beslenme tüyoları!

Yurdun genelinde aşırı sıcaklar vatandaşları bunaltırken Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel’den içleri ferahlatacak beslenme önerileri geldi. Su tüketiminin önemine dikkat çeken Uzel, yapılan bir yanlışa da parmak bastı.

7 Ağustos 2022 Pazar 10:26 - Güncelleme: 7 Ağustos 2022 Pazar 10:26
1 / 6

Sivi tüketiminin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Uzel, “Özellikle hava sicakliklarinin yüksek seyir izledigi günlerde vücudun iyon ve mineral kaybinin oldukça fazla olmasi nedeni ile vücuda bol su ve mineral takviyesi yapilmali. Susuzluk hissi olup olmamasina bakilmaksizin yeterli miktarda sivi alimi saglanmali. Sivi aliminda elbette su tüketimi esastir, ancak sivi içecekler tüketilirken de vücuttan su atimini artiran içecekleri çok yogun tüketmemek gerekir. Tedbir amaçli olarak bu çerçevedeki içecekler tüketildiginde her bir bardak içecek için ilave 1-2 bardak su içilerek vücuttaki su dengesi korunmali.”

2 / 6

“Doktor tarafindan su içiminin kisitlandigi durumda ya da idrar söktürücü etkisi olan ilaçlar kullanilmasi gibi durumlarda hekim kontrolünde sivi tüketimi yapilmali. Sicak havalarda soguk su ve hatta buzlu su içilmesinin daha çok serinletici olacagi dogru bir yaklasim degil. Çünkü soguk su sicakligi mide sicakligindan düsük oldugundan, mide isisinin yakalanmasi için bünye efor sarf eder ve terleme olusabilir. Onun yerine ilik ya da oda sicakliginda su tüketilerek vücut ritmini bozmamak sicakla mücadele için daha iyi bir seçenek olabilir” diye konustu.

3 / 6

Sicak havalarla beraber besin zehirlenmelerinin de arttigina dikkat çeken Doç. Dr. Uzel, “Sicak havada yanlis ya da ihmalle olusan uygulamalar neticesinde besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynakli zehirlenmeler sik görülebilmektedir. Hatta içme sularinda dahi riskli durumlar olusabilir. Artan hava sicakliklari ile birlikte vücutta su ihtiyaci artar, besin zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar ise sulu ve sicak ortamda hizla gelisebilirler. Bu nedenle, kusma ve ishal vakalari ile beliren gida zehirlenmeleri görülmektedir.”

4 / 6

“Suyun kaynagindan bagimsiz olarak su tüketiminde güvenlik konusu dikkatle incelenmelidir. Su pratik kullanimda damacanadan ya da aritma sisteminden saglanabilir. Bu noktada önemli olan, suyun tavsiye edilen sürenin üzerinde bekleme süresinden geçmemesidir. Göz ardi edilebilecek küçük bir detay, takip eden zamanda insan sagligini tehdit edebilecek mikrobiyolojik açidan riskli durumlara sebebiyet verebilir” ifadelerini kullandi.


5 / 6

Beslenme aliskanliklarinda yapilabilecek degisiklikler konusunda da önerilerde bulunan Doç. Dr. Uzel, sunlari söyledi:
"Karpuz tüketimi tercih edilebilir. Yaz mevsiminde en çok tercih edilen meyvelerden olan karpuz, zengin besin içerigi ile hem mineral dengesini koruyan hem de serinlik veren bir özellikte. Sebzelerden salatalik da posa içerigi, tokluk saglamasi ve serinlik vermesi nedeniyle salatalik tüketimi önerilebilir. Bunun disinda nane tüketimi de ferahlik hissi saglayacaktir. Su, maden suyu, yogurt ya da ayran gibi içecekler içerisine de ilave edilerek de kullanilabilir.

6 / 6

“Hatta çilek gibi antioksidan içerigi de bol olan meyveler ile bu karisim daha da zengin içerikli hale getirilebilir. Maden suyu tüketimi, miktari fazlaya gitmemek üzere vücuttan kaybolan minerallerin yerine koyulmasi için güzel bir seçenek olabilir. Su tüketme zorunlulugu hissinin kisiyi zor durumda birakmamasi adina, marul güzel bir alternatif olabilir. Çünkü marulun su içerigi oldukça fazla olup, ferahlik hissi vermesinin yaninda vücudun vitamin, mineral ve lif ihtiyacini da karsilamaktadir."

Cem Yılmaz'dan eski eşine gönderme: 'Nafaka değil, madafaka'

Cem Yılmaz'dan eski eşine gönderme: 'Nafaka değil, madafaka'

Eminem'in kızından 'Bekarlığa Veda'

Eminem'in kızından 'Bekarlığa Veda'

Paraya para demiyor! Hazar Ergüçlü'nün Dilber'ine ev de çok, bark da'!

Paraya para demiyor! Hazar Ergüçlü'nün Dilber'ine ev de çok, bark da'!