Yaşam koçu Okşan Bayazıt dertlerinize çare oluyor

Dert ortağınız Okşan abladan sorunlarınızı çözecek yanıtlar...

22 Mart 2022 Salı 17:00 - Güncelleme: 22 Mart 2022 Salı 17:00

GIYABINDA BOŞANABİLİRSİN

T.L.: Ablacığım ben 41 yaşında kader kurbanı olmuş bir erkeğim. Çok şükür cezamı yattım çıktım. Ablacığım evliydim ve iki de çocuğum var. Fakat eşim ben ceza alınca çocukları bırakıp kaçmış. Hiçbir yerde izini bulamıyoruz. Acaba ben eşimi bulmak için ne yapmalıyım? Ne olur bana bir yol gösterin.

Okşan Abla: Değerli kardeşim geçmiş olsun, Allah bir daha göstermesin. Eşin senin zor durumda üstelik çocuklarını da bırakıp kaçmış. Senin yapman gereken onu bulamadığın için gıyabında boşamak. Senin başın derde girdiğinde seni bırakan ve çocuklarını hiç düşünmeyen bir kadından eş olmaz kardeşim boşuna uğraşma kurtul gitsin. Şimdi çocuklarınla ilgilenmek geçirdiğin zor günlerden sonra sana çok iyi gelecektir.

BİRÇOK TERAPİ ÇEŞİTİ VAR

R.F.: Merhaba ben 71 yaşında bir kadınım. İlk çocuğuma hamileyken ateşli bir hastalık geçirdim ve oğlum engelli doğdu. Eşim bu yüzden bizi terk etti. Ben çalıştım ayakta durdum ve çocuğumu büyüttüm. Oğlum 46 yaşında ve ben de artık yaşlandım. Tek korkum onu yalnız bırakmak. Kendine yetecek gibi değil. Acaba bana ne önerirsiniz?

Okşan Abla: Değerli büyüğüm ne güzel evladınıza kol kanat germişsiniz. Fedakarlık sizin hayatınızdan çalsa da evladınız ödülünüz olmuş. Günümüzde birçok terapi çeşitliliği mevcut, en azından kendine yetebilecek düzeye gelebilir ben bir kaç yer soruşturdum sizin mail yoluyla yolladım. İnşallah Allah size daha nice sağlıklı ömürler versin ama oğlunuzun kendini idare ettiğini görmek belki biraz zaman alacak ama sizi de mutlu edecek.

YAKIN ZAMANDA AF GÖRÜNMÜYOR

Z.K.: Merhaba abla ben kader mahkumuyum. Haksız yere bir dolu yanlışlarla cezaevindeyim gerçekten suçlu değilim ama yapacak bir şey yok. Ablacığım acaba genel af ne zaman çıkacak? Bütün mahkum arkadaşlar bir af çıkmasını bekliyoruz bizler için araştırır mısın?

Okşan Abla: Sevgili kardeşim mektubun elime ulaştı kitapların için teşekkürler. Af çıkabilmesi için TBMM’ye teklif sunulması ve bu teklifinde onaylanması gerekiyor ama ne siyasi partiler ne de Cumhurbaşkanı henüz böyle bir teklif vermemiş. En son af 2020 yılında çıkmıştı inşallah çıktığında da af edilmeyi hak edenler serbest kalır.

ALLAH’TAN EŞİN SANA UYMUYOR

B.R.: Ablacığım ben 48 yaşında evli üç çocuk annesi bir kadınım. İki yıl önce işimden çıkarıldım ve bir çocuk daha yapmak istiyorum. Artık evdeyim ve çok rahat bakabilirim ama eşim kesinlikle buna karşı çıkıyor ve asla istemiyor. Onu nasıl ikna ederim ne olur bana yol göster.

Okşan Abla: Kardeşim senin akıl sağlığın yerinde mi? Bence bunu kontrol ettir. Allah bağışlasın üç çocuğun var dördüncü neden? Sanki mutfağa geçip kek yapmak istiyorum der gibi çocuk yapacaksın. Sen çalışmıyorsun maddi yük tamamen eşinin üzerinde. İyi ve doğru düzgün çocuklar yetiştirmek için önce sizlerin düzgün düşünüyor iyi şartlarda yaşıyor olması lazım. Eksikliklerle büyüyen çocuklar potansiyel suçlu oluyor. Allah’tan eşin sana uymuyor.

BU ADAMA DİKKAT ET

M.N.: Merhaba ben 53 yaşında bir kadınım hiç evlenmedim. Boyum fazla kısa olduğu için kısmetim çıkmadı. Maddi bir sorumum yok ve ben de çalışıyorum. Ablacığım ben internet aracılığı ile birisini tanıdım başka şehirde yaşıyor üç-dört aydır görüşüyoruz. O benim olduğum şehre gelmek istiyor ama işinden izin alamıyor eğer buraya gelirse işten çıkartırlarmış. Bu şekilde iş olur mu? Hiç izinleri olmaz mı? Ne olur beni aydınlatır mısın?

Okşan Abla: Sevgili kardeşim yazacaklarım seni aydınlatır mı yoksa karartır mı bilmiyorum. Ama senin yanlış kişiyle görüştüğünü anlıyorum. Sana gelmek için işten çıkacak sonra senin yanına geldiğinde iş bulamayacak sen de ona maddi destek çıkacaksın. Bu oyunun sonu bu ve bu en iyi son çık daha kötü şeyler de olabilir ben seni ancak dikkatli ol diye uyarırım.

ÖNCELİĞİN EĞİTİMİN OLSUN

Hatay’dan Burcu: Ablacığım merhaba ben 16 yaşında kızım. Senden yardım istemiştim muhtarlığa gittik ve çok şükür ki gerekli devlet yardımı yapılmaya başladı ben okuluma dönebildim. Ablacığım şimdi okulda bir erkek arkadaşım var benimle flört etmek istiyor ama ben senden fikir almadan adım atmadım.

Okşan Abla: Sevgili yavrum öncelikle maddi sorunlarınızın çözülmesine çok sevindim. Şimdi kendini ve kardeşlerini geliştirme vaktiniz. Flört durumuna gelince güzel yavrum senin de hakkın ama ancak kendi yaşında birisi ile fazla beklentisiz bir dönem arkadaşlık edebilirsin. Ama lütfen önceliğin eğitimin olsun yaşadığınız sıkıntıları unutma.

DERHAL BEKLETMEDEN AYRIL

K.G.: Ablacığım 33 yaşında evli bir kadınım. 6 yıllık evliyim ama eşim evlendiğimiz günden beri beni aldattı. Beraber olduğu kadın benimle evlenmeden önce de varmış ve hiç ayrılmamışlar. Şimdi benim iki çocuğum var ama evde ben eşim için bir çalışandan farksızım. Hiçbir söz hakkım ve değerim yok. Çocuklarla da hiç ilgilenmiyor, o kişiden de iki çocuğu varmış ben ne yapmalıyım?

Okşan Abla: Sevgili yavrum sen nasıl bunları anlamadan evlendin ve iki de çocuk yaptın ki? Adamın sevdiği, aile kurduğu bir hayatı var ama demek ki o kadınla evlenebilmesi mümkün olmadığı İçin seninle evlenmiş. Senin madem ki iyi bir gelirin var derhal bekletmeden ayrıl çocuklar ilgi görmüyor. Baba sevgisi ile büyümüyorlarsa daha fazla ikinize de zaman kaybettirmeyin. Ahhh her zaman söylüyorum ama anlatamıyorum genç yaşta yapılan evliliklerin çoğu yıkılmaya mahkum.

ZAMAN NE GÖSTERİR BİLİNMEZ

Berna: Ablacığım ben 38 yaşında bir kadınım. Eşimle lise yıllarından beri beraberiz. 11 yıl önce de evlendik iki çocuğumuz oldu. Eşim evlendiğinizden beri hiç çalışmadı ailesinin durumu çok iyi olduğu için bizim geçimimizi de onlar sağladı. Ablacığım eşim 20 yaşında bir kıza aşık oldu ve evi terk etti şimdi boşanıyoruz acaba geri döner mi?

Okşan Abla: Sevgili kardeşim geri döner mi dönmez mi bunu zaman gösterir ama siz zaman limitinizi doldurmuşsunuz. Çocuk denecek yaşta ilişki yaşamak sizin yuva kurmanız için yeterli zannetmenizden. Ama bu zaman içinde ikiniz de hayatı tanıma fırsatı bulamadığınız için eşin bir arayış içine girmiş. Başka kadın tanımadan seninle olmuş ve evlenmişsiniz bırak biraz özgürlüğünü yaşasın sonra belki de sizin yuvanızın sıcaklığı onu geri getirebilir.

KURAN’IN TÜRKÇE MEALİNİ OKUT KARINA

D.G.: Okşan Hanım ben 36 yaşında evli bir erkeğim. Eşimle evlendiğimiz zaman tesettürlü bir kızdı ve aile baskısı yüzünden kapanmıştı. Ben de inançlı biriyim ama aynı zamanda da laik düşünen ve öyle yaşayan biriyim. Üç çocuğumuz var kızım daha 2 yaşında ama annesi onun da başını örtüyor. Ben bunu istemiyorum ve bu yüzden evimizde hiç huzur kalmadı. Onun ailesi bizi yönetiyor benim sanki hiç bir hükmüm yok. Ne olur bana da bir yol gösterin.

Okşan Abla: Değerli kardeşim ben cahil insandan hiç korkmam ama yarı cahil felaket getirir. Önce eşine Türkçe meali olan bir kaç tane değişik yorumlayıcıların Kuran-ı Kerim’ini al ve hepsini baştan sona okusun. İnanç insan oğlunun var olduğundan beri bir arayış ve yol gösterici olmuştur. Ama maalesef çoğu insan bizim kutsal kitabımızı çoğunluğu Arapça duyduğu için hiçbir şey anlamadan dinler. Oysa kuran bizim kutsal değerimiz ve en önemlisi de rehberimiz ,yol göstericimizdir. Kulaktan dolma inançlar toplumu ancak cehalete ve yozlaşmaya götürür. İki yaşında ki çocuk melek onun şekillere ve davranışlara ihtiyacı yok. Çocuk başı kapatmak yerine eşinin yuvasına sahip çıkması doğru düzgün dürüst ve karakterli evlatlar yetiştirmeyi amaçlaması gerekiyor.

SAKIN BÖYLE BİR HATA YAPMA

Ö.Z.: Ablacığım ben 27 yaşında bir genç kızım. Üç yıllık bir ilişkim var ama arkadaşım evlenmeyi hiç düşünmüyor. Benim ailem de evlilik için baskı yapıyor. Arkadaşım ikimizin de kariyer yapmasını istediği için asla evlilik düşünmüyor. Ablacığım ben iki arada kaldım. Annem hamile kal o zaman mecbur kalır evlenir diye baskı yapıyor. Ablam senin fikirlerine çok ihtiyacım var ne olur yardım et.

Okşan Abla: Sevgili yavrum hiç kusura bakma ama bu nasıl bir cehalettir ailen sana doğru yolu göstermek yerine seni insanlık suçu işlemeye teşvik ediyor. Erkek arkadaşın annenden daha akıllı ve mantıklı doğru yolda önce kariyer sonra aile yuva. Ailen adamdan evlilik beklerken senin gayri meşru çocuk sahibi olmana göz yumuyorsa ortada çok büyük bir yanlışlık var. Sakın böyle bir hata yapma hem kendin hem de doğacak o çocuk için. Evlilik için çok erken daha siz çocukluktan yeni çıkmış ve genç olmuşsunuz sakın kimsenin sözü ile hareket etme ve evlilik için de acele düşünme.