Yüz yıllardır en değerli ballar arasında! Şifa kaynağı 'oğul balı'

Yüz yıllardır en değerli ballar arasında yer alan “oğul balı” Anadolu’dan dünyanın dört bir tarafına gönderiliyor. Az miktarda üretilen ‘oğul balı’ en çok tercih edilen ballar arasında yer alıyor.

31 Temmuz 2022 Pazar 18:42 - Güncelleme: 31 Temmuz 2022 Pazar 18:42
1 / 6

Kis aylarinda dolan kar obruklarinin yaz aylarinda çiçeklere can suyu olmasi ile dünyanin en iyi bali Toroslar’in Egriçayir Yaylasi’nda üretiliyor.

2 / 6

Sedir balindan devedikenine, keven balindan çaksir balina essiz dogada arilarin bal mesaisi Akdeniz’de yogun geçiyor. Bal deposu Anadolu’da üretilen en degerli ballardan biri ise ‘ogul bali’.

3 / 6

Çogalmak için kolonileri terk eden genç arilarin yeni kolonilerinde ürettikleri ilk bal olan ‘ogul bali’ enzim degerinin yüksek olmasi ile ön plana çikarken, pandemi süresince ve sonrasinda en çok tercih edilen ballarin basinda geliyor.

4 / 6

Yüzyillardir devam eden bir gelenegi devam ettirerek ogul bali üreten arici Celal Çay, bu balin enzim degerinin yüksek olduguna dikkat çekti.

5 / 6

Çay, “Bir ari kolonisinin üremesi ogul ari yöntemiyle oluyor. Genç arilar bir kraliçe ariyla kovandan ayriliyor, mevcut koloniden. Kurmus oldugu yeni koloninin ilk yil üretmis oldugu bu bala ogul bali deniliyor. Bu bizim Mersin Toroslar'inda Yörükler ogul balini kendine saklar. Çünkü çok sifali olduguna inanirlar. Genç arilar ürettigi için enzim degeri çok yüksek oluyor ogul balinin ve biraz da lezzetli oluyor” dedi.

6 / 6

Pandemi döneminde en çok tercih edilen ballardan birinin ogul bali oldugunu ifade eden Celal Çay, “Insanlar, tüketiciler baldan genel olarak sifa almak için tüketiyor. Ogul bali da en yüksek sifa alinabilecek bir bal oldugu için insanlar doymak için bal tüketmiyor günümüzde. Balin sifasindan, faydasindan, saglik yönünden faydalanmak için tüketiyor. Ogul bali ise genç arilar yaptigi için enzim degeri çok yüksek bir bal. Dolayisiyla bir talep var. Sifa için en yüksek bir bal oldugu için insanlar ogul bali tüketerek sifaya ulasmak istiyor. Özellikle günümüzde pandemi öncesi ve sonrasi yeni gelecek pandemiden insanlar korktugu için düzenli olarak ogul bali tüketen bir tüketici kitlesi olustu, onun için ogul balina talep var. Biz de ürünlerimizin arasina yillar önce koymustuk. Çok kisitli bir ürün, o yüzden fiyati yüksek olabiliyor. Ama zaten kasik kasik yemeye gerek yok. Günlük bir tatli kasigi tüketmeniz yeterli” diye konustu.

Yılmaz Erdoğan 'YETER' dedi! Mahkemelik oluyorlar

Yılmaz Erdoğan 'YETER' dedi! Mahkemelik oluyorlar

"Yayınlamayın" dedi! Tesettürlü kadından gece kulübü itirafı

"Yayınlamayın" dedi! Tesettürlü kadından gece kulübü itirafı

Kızıl Goncalar 15. bölüm fragmanı; Suavi ölecek mi?

Kızıl Goncalar 15. bölüm fragmanı; Suavi ölecek mi?