Liv Hospital Samsun'da Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Esra Tutal, günümüzde obezite ve şeker hastalığı olan diyabetin yaygınlaşmasına dikkat çekerek, "Diyabet hastalığı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de milyonlarca insanı etkiliyor" dedi.

El ve ayaklardaki bu belirtiye dikkat! Tehlikeli hastalığın habercisi  olabilir! - Sağlık Haberleri

Diyabetin belirtilerine değinen Uzm. Dr. Tutal, "Susuzluk, aşırı su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, el ve ayaklarda uyuşma, ve daha ciddi vakalarda koma, diyabetin ana belirtilerindendir. Diyabet, kronik bir hastalık olup, tedavi ile kan şekeri normal seviyelere çekilebilir. Kan şekeri kontrolünün sağlanması, kişiyi şekerin olumsuz etkilerinden korur. Şeker düşürücü ilaçların düzenli ve zamanında kullanımı önemlidir" şeklinde konuştu.

Diyabetin kalp ve damar hastalıkları ile inme riskini artırdığını belirten Dr. Tutal, "Diyabet zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde değişikliklere yol açabilir. Kronik böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biri diyabettir" dedi.

el ayak hastalığı Haberleri | Son Dakika el ayak hastalığı Gelişmeleri -  Mynet

Türkiye, lenf kanseri hastaları için yürütülen yeni "akıllı ilaç" çalışmasına öncü oldu Türkiye, lenf kanseri hastaları için yürütülen yeni "akıllı ilaç" çalışmasına öncü oldu

Fazla kiloların diyabet riskini artırdığına dikkat çeken Dr. Tutal, "Uzun süre hareketsiz kalmamaya özen gösterin, özellikle ofis ortamında uzun süre oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Haftanın en az 5 günü en az 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterin, düşük kalorili, az yağlı ve lifli gıdalar tüketin" dedi.

Diyabet tedavisinin hastalığın türüne göre değişebileceğini belirten Dr. Tutal, "Tip 1 diyabet insülin tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi gerektirir. Tip 2 diyabette ise genellikle hücrelerin insüline olan duyarlılığını artıran veya insülin salınımını artıran ilaçlar kullanılır. Diyabet hastalarının düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ