Mustafa Eren resmen Florya AS’ta Mustafa Eren resmen Florya AS’ta

Gruplarında dördüncü olan takımlar da uygulanan statünün adaletsiz olduğunu savunarak kendilerine de Play Out şansı verilmesini istedi.

DİLEKÇENİN CEVABI 21 MAYISTA VERİLECEK

SAL Klasman Grubunda mücadele eden 16 takımın grup maçları başlamadan önce 7 Mart 2024 tarihinde federasyona bir dilekçe yazarak İstanbul nüfusuna oranla ligde temsil edilme oranının adaletsiz olduğu vurgulanarak daha adaletli bir temsil sağlanması için İstanbul takım sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çekildi. Söz konusu dilekçe için de Türkiye Futbol Federasyonu’nun 21 Mayıs’ta yapacağı toplantıda son kararını vereceği, dilekçeye olumlu bir cevap gelmesi halinde gruplarını dördüncü bitiren takımlar için de Play Out hakkı doğabileceği belirtildi.
16 amatör futbol kulübünün imzasıyla federasyona verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi “2023-2024 sezonunda BAL Liginde toplam 169 takım mücadele etmektedir. İstanbul takımlarına kontenjan uygulamasından dolayı İstanbul takımları da 19 takımla temsil edilmektedir. İstanbul’un temsil edilme oranı yüzde 11’dir.

Whatsapp Image 2024 05 15 At 15.41.07


DEMOKRASİNİN GEREĞİ; TEMSİLDE ADALETTİR

Türkiye nüfusu 85 Milyon, İstanbul nüfusu ise 15 Milyon 840 Bin kişidir. İstanbul’un Türkiye nüfusuna oranı yüzde 18.71’dir. (TÜİK) Genç nüfus oranı ise yüzde 19’dur. Demokrasinin gereği; temsilde adalettir. Ve Anayasamızın Madde 67/5. Bendinde, “Temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir.” Şeklinde düzenlemeye yer verilerek ‘Temsilde adalet’ ilkesinin tanımına ilişkin olarak ‘memleketimizdeki çeşitli grupların kuvvetleri nispetinde adil olarak temsilinin sağlanması belirtilmektedir. Nitekim TBBM’deki İstanbul milletvekillerinin oranı yüzde 17’dir.
İstanbul nüfusu; Türkiye nüfusunun yüzde 18,71’i iken İstanbul’daki takım sayısı ve futbolcu sayısı da yüzde 20’nin üzenindedir ve her geçen gün yeni tescil isteyen takım ve futbolcu sayısı da artmaktadır. Diğer taraftan çocuk ve genç nüfusun az olduğu illerdeki altyapı ligi dahi oynatılmamaktadır.
İstanbul’a uygulanan BAL kontenjanının en önemli olumsuz yansıması ise çocuk ve gençlere olmaktadır. İstanbul’daki futbolcular takımlarına uygulanan düşük kontenjan nedeni ile yükseldiği A takım düzeyinde alt liglerde kalmakta, profesyonel olmak zorlaşmaktadır. Zaten bu çocuklar Anadolu ve Trakya’dan ailelerinin ekonomik şartları dolayısıyla İstanbul’a gelmişlerdir. FİFA’da tüm ülke ve ülke takımlarına uluslararası organizasyonlarda eşit davranmakta hatta ülke takım sayıları arttırılmakta ve seri başı yapılarak başarılı takımları desteklemektedir.
İstanbul takımlarının mağduriyetini giderecek, çocuk ve genç futbolcuların futbolcu olmasının önünü açacak, Türk futbolunun gelişimine de katkı sağlayacak, İstanbul takımlarına uygulanan BAL kontenjanının Türkiye Cumhuriyeti Anayasamızdaki ‘temel hakların temsilinde adalet sağlanması’na da uygun olarak dil düzenlenmesini saygılarımızla arz ederiz.”

Muhabir: İSKENDER KORDU