ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini ve çip yerleştirilen hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.

Musk, X hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez bir insana Neuralink tarafından implant yapıldığını aktardı.

İsmi açıklanmayan hastanın iyileşme sürecinin iyi gittiğini belirten Musk, ilk sonuçların "umut verici" olduğunu söyledi.

İLK ÜRÜNÜN ADI TELEPATİ

İlk Neuralink ürününün adının "Telepati" olduğunu söyleyen Musk, çipin sadece düşünerek telefon veya bilgisayarın ve bunlar aracılığıyla hemen her cihazın kontrolünü sağladığını aktardı.

İlk kullanıcıların uzuvlarını kullanma kabiliyetini kaybetmiş kişiler olacağını kaydeden Musk, "Stephen Hawking'in hızlı bir katip veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedef bu" dedi. 

İNSAN DENEYLERİ İÇİN ONAY ALDI 

Neuralink, Mayıs 2023'te beyin çipi projesinin insanlar üzerinde denenmesine başlanması için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay aldığını açıklamıştı.

Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri yorumlayarak cihazlara aktarmakta başarılı olduğu kaydedilmişti.

Musk ve bir grup mühendisin 2016'da kurduğu Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.

BEYİN ÇİPİ NASIL ÇALIŞIR? 

İnsanlar ve bilgisayarlar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek için Musk tarafından kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink, uzun zamandır engelli hastaların yeniden hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabilecek beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor.

Musk, çarşamba günü yaptığı açıklamada, görme yetisini geri kazanmayı da hedeflediklerini belirtti.

Keza insanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştiği bir gelecekte gören Musk, saç telinden daha ince sicimlere bağlı elektrotlarla beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan "Neuralink" projesiyle yakın gelecekte konuşmaya ve dile bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.

TEK BAŞINA DÜŞÜNEREK BİLGİSAYAR OYUNU OYNAYAN ÇİPLİ MAYMUN

Neuralink cihazının hedeflediği diğer önemli hedef görme yetisini geri kazandırmak.

Neuralink'in daha önce yaptığı son kamuoyu bilgilendirmesinde, tek başına düşünerek bilgisayar oyunu oynayan beyin çipli bir maymun bulunuyordu.

Musk, Mars'ı kolonileştirmek ve insanlığı kurtarmak gibi 'yüce hedefleriyle' tanınıyor. 2016'da kurduğu Neuralink için de hedefleri aynı büyüklükte.

BEYİN HASTALIKLARINI TEDAVİ EDEBİLECEK Mİ?

Neuralink, Beynin karmaşık elektronik cihazları kontrol etmesini sağlayacak bir çip geliştirmek ve bunun sonucu olarak felçli insanların motor fonksiyonlarını yeniden kazanmasına ve Parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyin bağlantılı hastalıkların tedavi edilmesine olanak tanımak istiyor. Ayrıca beyni yapay zeka ile birleştirmeyi dile getiriyor.

Musk, "Neuralink" projesi hakkında yaptığı başka bir açıklamada ise insanın bilgisayarlar tarafından ele geçirilmemesi için tek çıkar yolun, bilgisayarların insan beyni ile birleşebileceği bir sistemin olması gerektiği iddiasında bulunmuştu.

Silikon Vadisi'nde 2016'da kurulan Neuralink şirketi, alzheimer demans ve omurilik yaralanmaları gibi sinir sistemi rahatsızlıklarını yapay zeka destekli kablosuz çiplerle destekleyerek iyileştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: ERCAN ÇANKAYA