Her yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adayları için son aşama olan kayıt dönemini başlattı. YKS tercih sonuçlarının duyurulmasının ardından adaylar, üniversite e-kayıt detaylarını araştırmaya başladı. Adaylar, 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında kayıt işlemlerini tamamlayacaklar. Peki, üniversite e-kayıt nasıl yapılır? İşte, üniversite E-Kayıt ekranı hakkında bilgiler.

Üniversite e-kayıt nasıl yapılır?

28 Ağustos ile 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan üniversite elektronik kayıt işlemleri, E-Devlet platformu üzerinden kayıt yapmaya hak kazanan adaylara açılacak. Birçok üniversitenin kullandığı elektronik kayıt süreci için adaylar, E-Devlet üzerinden Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) bölümü altında yer alan Üniversite Kayıt bölümüne girerek işlemlerini tamamlamalıdır.

Üniversite E-Kayıt ekranı

Üniversite e-kayıt ekranına erişmek isteyen adaylar, E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapmalıdır. E-Devlet'e giriş yapan adaylar, sistem içerisinde Üniversite E-Kayıt araması yaparak üniversite e-kayıt ekranına kolayca ulaşabileceklerdir.

Üniversite kayıt için gerekli belgeler

Üniversite kayıt işlemleri için adayın sunması gereken belgeler şunlardır:

  1. Mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı asıl diploma veya onaylı örneği, ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi.

  2. Yükseköğretim kurumlarının kayıt işlemlerinde, adayın YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, aday aynı düzeyde örgün bir programa kayıt yaptırmamışsa, ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kaydı yapılabilir. Ancak daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bu bilgi teyit edilir.

  3. Eğer aday ek puandan yararlanarak yerleştirildiyse, ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, mezun olduğu okulu ve alanı gösteren resmî bir belge sunması gerekmektedir. METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılıdır.

  4. Yükseköğretim kurumunun talebi durumunda, 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf.

  5. Katkı payı veya öğretim ücretinin ödendiğini gösteren belge.

  6. Üniversite tarafından belirlenecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.

  7. Yükseköğretim programına yerleşen adayların askerlik durumları, http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde üniversiteler tarafından görülebilecektir.

t24

Editör: Funda Işık