ŞOK - Son zamanlarda et ve süt ürünleri tüketen kişiler bir süre sonra kaşınma, şişme ve vücut ağrıları gibi belirtiler yaşıyor. Bu duruma verilen ad ise "kırmızı et alerjisi" olarak adlandırılan alfa-gal sendromu. Fakat bu isim yanıltıcı bir isim olabilir çünkü alfa-gal yalnızca kırmızı et değil farklı gıdaları tüketince de alerjiye sebep olabiliyor.

ALFA-GAL DÜNYA GENELİNDE HIZLA YAYILIYOR

Söz konusu sendrom, ABD'de ve dünya genelinde hızla çoğalırken; Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ABD'de 450 bin kadar kişinin bu hastalığa sahip olabileceğini öngörüyor.

Alfa-gal sendromunu tanımlayacak olursak bu aslında "Galaktoz-alfa-1,3-galaktoz" isimli şeker molekülüne karşı meydana gelen alerji olarak bilinmekte. Yani kısaltılmış haliyle alfa-gal olarak biliniyor.

Bu şeker molekülü; inekler, domuzlar, geyikler ve tavşanlar gibi pek çok memelinin dokularında yer alıyor. Fakat insanlarda bulunmuyor. Kene ısırığı aracılığıyla yüksek dozda alfa-gal kan dolaşımınıza giriş yaptığında, bağışıklık sisteminiz alfa-gal'e karşı antikor üretmek amacıyla çokça aşırı hızlanma yaşayabilir.

Aynı şekilde Alfa-gal içeren gıdalara maruz kalmanız halinde, bağışıklık sisteminiz bir alerjik tepki verebilir. Bu alerji durumu genellikle kırmızı et yemekten ve süt tüketmekten kaynaklanabilir.

Muhabir: Caner Dokuyucu