ŞOK - Anayasa Mahkemesi'nin DİSK Emekli-Sen’in kapatılma kararını onayladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) sonra Anayasa Mahkemesi (AYM) de DİSK Emekli-Sen’in kapatılma kararını onayladı. AYM Emekli-Sen’in mahkemece kapatılmasında hak ihlali görmedi. AYM’nin kararı mahkemenin internet sitesinde yayımlandı. Böylece 1995’ten bu yana 30 yıldır devam eden emeklilerin sendikal örgütlenme mücadelesinin önüne AİHM’den sonra bir de AYM engeli dikilmiş oldu.

Peki emekliler bundan sonra ne yapmalı?

Prof. Dr. Aziz Çelik Birgün'deki köşesinde "Emekliler bir yandan yasal engelleri aşmanın öte yandan birleşik ve mücadeleci bir emekli hareketi yaratmanın yollarını bulmalı" dedi ve önerilerini madde madde sıraladı.

Aziz Çelik'in yazısında sıraladığı maddeler şöyle:

MAHKEME KAPILARINDA ÇÖZMEK ARTIK OLANAKLI DEĞİL

1- Fiili, meşru mücadele yolu, yasama ve siyaset yolu zorlanmalı: Emeklilerin hakları ve örgütlenmesi siyasal ve yasal alandaki fiili ve meşru mücadelelerle elde edilebilir. Emeklilerin temel sorunlarını mahkeme kapılarında çözmek artık olanaklı değil. Bu bir siyasal ve yasal mücadele, fiili ve meşru mücadele konusudur. Örgüt biçimini mutlaklaştırmadan etkin çözümler bulmak lazım. Emeklilerin sendikalaşması için enerjiyi mahkemelerde değil siyasal ve yasal değişiklikler için harcamak lazım. Emeklilerin sendika üyeliğinin devamı ve emeklilere ayrı sendikalar kurma hakkının yasal olarak tanınması için mücadele etmek gerekir. Bunların şimdilik yargı yoluyla olamayacağı açığa çıktı.

ZAMANI GELDİ!

2- Yeni örgütlenme biçimleri denenmeli: Emeklilerin fiili-meşru mücadelesini güçlendirmek için uygun yasal örgütlenme biçimlerini kullanmak lazım. 6356 ve 4688 sayılı sendikal yasalara göre yapılan başvuruların akıbeti neredeyse belli. Yargı yolunu gündemde tutmak için bu yol tekrar zorlanmaya devam edilebilir ve bunun için yeni bir sendika da kurulabilir. Ama emeklilerin asıl örgütlenmesini artık mahkeme kapılarından kurtarmak lazım. Bu nedenle örgütlenme hakkının diğer kanallarını kullanmanın zamanı geldi.

Elbette sendikal amaçlarla faaliyet yürütmek önemli. Ancak bunun mutlaka sendikal yasalar kapsamında olması şart değil. Türkiye emek tarihi sendikalaşmanın mümkün olmadığı dönemlerde dernekler yoluyla hak mücadelesinin mümkün olduğunu gösteriyor. 12 Mart’ta kamu görevlileri sendikaların kapatılmasının ardından özünde sendika gibi mücadele veren kamu görevlileri dernekleri ortaya çıkmadı mı? TÖB-DER, TÜTED, TÜMDER bunun tipik örnekleridir. O dönemin pek çok sendikasından çok daha etkin bir hak mücadelesi yürüten TÖB-DER değil miydi? TÖB-DER, DİSK’in onursal üyesi bile olmuştu.

Aynı durum Tatil-i Eşgal Kanunu ile kamuya dönük işlerde sendikalaşmanın yasaklanmasının ardından da yaşandı. O dönemdeki neredeyse bütün sendikalar “cemiyet” adıyla ve Cemiyetler Kanunu kapsamında kuruldu. Dolayısıyla örgütlenmenin yasal biçimi günün şartlarına uygun olarak değişebilir. Günümüzde emeklilerin sendikal mücadelesi için Dernekler Kanunu’ndan yaralanmak neden bir seçenek olmasın?

Dernekler Kanunu’nda dernek adında sendika geçmesinin önünde bir engel yok. Dolayısıyla örneğin Emeklilerin Sendikalaşma ve Dayanışma Birliği veya benzer bir adla örgütlenmek ve bu örgütlenmenin kısa adında sendikayı çağrıştıran bir ifadeye yer vermek bir yöntem olabilir. Böylece sürekli mahkeme kapılarında dolanmaktan kurtulmak ve yasallık sorununu çözmek mümkündür. Kısaca teknik ve formel olarak Dernekler Kanunu’na tabi olmak ama fiilen sendika gibi çalışmak, iki süreci içiçe yürütmek ve iki tabelayı birlikte kullanmak mümkün. Türkiye emek tarihi bunun sayısız örneğiyle doludur.

EMEKLİLER KONFEDERASYONU NEDEN KURULMASIN?

3- Birleşik bir emekli hareketi yaratılmalı: Emekliler örgütsel olarak zayıf ve paramparça durumdadır. Sayısız sendika, dermek ve platform söz konusudur. Bunların federasyon ve konfederasyon çatısı altında bir araya gelmesi Dernekler Kanunu kapsamında mümkündür. Kanun formel tüzel kişiliği olmayan platformlara da olanak tanımaktadır. Önemli olan örgütün amacıdır, emeklilerin sosyal hak ve çıkarlarını korumaktır. Örgüt biçimi esas meseleymiş gibi tartışmak arabayı atların önüne koymak olur. Birleşik bir emekli hareketine ihtiyaç var. Örneğin bir birleşik emekliler konfederasyonu neden olmasın!

EMEKLİLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN...

4- Emeklilerin temel sorunlarına odaklanılmalı: Emeklilerin acil ve temel meselesi örgütlenmenin biçimi değildir. Asıl olan emeklilerin hak ve çıkarlarını güçlü biçimde savunacak bir örgütlenme yaratmaktır. Emekli aylıklarının insanca dizeye yükseltilmesi için, emeklilerin yaşamsal sorunlarını çözmek için güçlü örgütlere, sendika gibi çalışacak örgütlere ihtiyaç var.

Emeklilerin sosyal haklarının savulmasında sendika biçimi önemlidir. Ama bunun için de bir mücadele aracına ihtiyaç vardır. Bugün alternatif yollarla birleşik bir örgütlenme yaratılırsa yarın bunun güçlü bir sendikal yapıya evrilmesi mümkün olur. Bugün birleşik bir emekli örgütlenmesi ve hareketi yaratmak esas meseledir.

(YAZININ TAMAMI)

Kaynak: HABER MERKEZİ