Quotezone şirketinin yabancı ülkelere tatile giden gezginlerin yorumlarına dayanarak yaptığı araştırma sonuçlarına göre yayınladığı raporda (European Pickpocket Index) yaz döneminde yankesicilik faaliyetlerinin en çok yaşandığı ülke İtalya oldu. Özellikle başkent Roma'nın en çok turist çeken noktalarından Kolezyum (Flavianus Amfi Tiyatrosu), Trevi "Aşk" Çeşmesi ve Pantheon Tapınağı yankesicilik olaylarının en çok yaşandığı şehir ve mekanlar olarak ön plana çıkıyor.

İtalya'nın Milano şehrinde bulunan Duomo di Milano Katedrali turistlere yönelik küçük hırsızlık olaylarının en çok yaşandığı yerler arasında üst sıralarda yer alırken, Floransa kentindeki ünlü Gallerie degli Uffizi de bu sıralamada liste başını çekti. Araştırmaya göre İtalya'daki bu tarihi mekanlarda geçtiğimiz sene bin 906 farklı yankesicilik vakası yaşandı. Turistler bu olaylarda ya para çaldırdı, ya da telefon, çanta, kolye, bilezik ve gözlük gibi değerleri eşyalarını kaybetti. Verilere göre İtalya'ya tatile giden her bir milyon turistin 463'ü yankesiciliğe maruz kalıyor ve bu oran İtalya'yı Avrupa Yankesicilik Listesi'nde zirveye taşıyor.
 

İlk 5’e giren ülkeler şaşırttı!


İkinci sırada ise dünyanın ve Avrupa'nın en çok turist çeken ülkesi Fransa yer alıyor. Yankesicilik olayları ülkenin başkenti Paris'te yoğunlaşmış durumda. Verilere göre her bir milyon yabancı turistin 283'ü küçük çaplı hırsızlık olaylarına maruz kalıyor.

Yabancı turistler tarafından dünyada en çok ziyeret edilen şehir olan Paris'in ünlü Eyfel Kulesi'nde çalışanlar, 2015 yılında yankesicilik olaylarının artması sebebiyle greve gitmiş ve söz konusu turistik bölgede sürekli olarak polisin görev yapmasını talep etmişti.

Araştırmaya göre Hollanda, yankesicilik olaylarının Avrupa'da en çok yaşandığı üçüncü ülke konumunda.Dördüncü sırada Almanya yer alırken ilk 5'in son sırasında, yaz mevsiminde turistlerin deniz, kum, güneş tatili için en çok tercih ettiği Avrupa ülkelerinden Yunanistan bulunuyor.

Türkiye sıralamada ilk 10'da

İspanya listeye altıncı sıradan giriş yaparken, yankesiclik olaylarında ilk sırada yer alan İtalya'ya göre bu Akdeniz ülkesinde 5 kat daha az görülmüş.Avrupa'da yankesicilik olaylarının en az yaşandığı ülkeler ise milyonda 30 vaka ile İrlanda ve milyonda 18 vaka ile Polonya.Türkiye ise sıralamada İspanya ve Portekiz'in ardından 8'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de özellikle Avrupa'nın en kalabalık şehri olan ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği İstanbul'da yankesicilik olaylarının daha sık yaşandığı görülüyor.


Yankesicilik Nedir? 

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün sitesinde yer alan yankesicilik tanımı şöyle: Yankesicilik, kişilerin üzerlerinde taşımış oldukları, para veya değerli eşyaların el çabukluğu ve özel beceri ile hissettirilmeden alınmasıdır.

Yankesiciliğin çeşitleri ise şöyle: 

Muslukçuluk, camiden abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasıdır.

Pislikçilik, genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

Madaracılık, şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

Silkeleme, şahıslara, tanıyor gibi yaklaşıp, başından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup, tartaklar gibi yaparken para ve cüzdanının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

Üçkâğıtçılık, halk dilinde "bul karayı, al parayı" diye tabir edilen üç tane iskambil kâğıdı ile kâğıdın çok iyi saklanarak şahısların kandırılarak paralarının alınması şeklinde meydana gelmektedir.

Falcılık, genelde şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi, yalanı ile ziynet eşyaları bir mendile sarıldıktan sonra el çabukluğu ile mendil değiştirilir ve fal bozulmasın diye "bu mendili daha sonra aç" diyerek ziynet eşyalarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

Definecilik, tarihi altın buldukları ve satmak istedikleri bahanesi ile numune altın verilip, zengin kişilerden ikna yolu ile yüksek miktarlarda para alınarak kaçılması olayıdır.

Khloe Kardashian: 'Oğlumun babasının kardeşim olmasından korktum' Khloe Kardashian: 'Oğlumun babasının kardeşim olmasından korktum'

Cepçilik, genellikle toplu taşım araçlarının içerisindeki sıkışıklıktan faydalanarak çantalarından veya ceplerinden paralarının çalınması olayıdır.

Tırnakçılık, para bozdurmak bahanesi ile verdikleri yüksek değerli Türk Lirası veya yabancı paranın üzerini alırken el çabukluğu ile paranın eksiltilmesi ve fazla paranın alınması olayıdır.

Sahtekârlık, kendisini sahte rütbe ve makamlarda göstererek, sahte resmi üniformalar giyerek, sahte kartlar bastırarak (sahte doktor, sahte polis, sahte subay, sahte müfettiş vs.) şahısların para, mal ve ziynet eşyalarının alınması olayıdır.

Kaldırımcılık, alışveriş merkezlerinde ve kalabalık pazar yerlerinde alışveriş yapanların çantalarını tezgâh üzerinden, soyunma kabininden çalınması olayıdır.

HABER MERKEZİ/EURONEWS
Editör: Funda Işık