Bal kabağı ve ıspanak bu ayın öne çıkan besinleri olsa da, soğuk algınlığı, grip veya COVID-19’a karşı bağışıklığı güçlendirmek için farklı seçenekler de mevcut. Bu besinleri tüketerek vücudunuzu mikroplara karşı koruyun.

Beta-karoten, vücudun doğal savunma mekanizmasını destekler ve A vitaminine dönüşerek enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur.

Beta-karoten; tatlı patates, havuç, kırmızı ve sarı dolmalık biber, jalapeño, brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur.

C VİTAMİNİ, ANTİKOR ÜRETİR

Antioksidan görevi görür, enfeksiyon savaşçı antikorları tetikler.

Portakal, greyfurt, kırmızı-yeşil biber, kivi, çilek, brokoli, karnabahar, kabak, yeşil soğan, mısır, Brüksel lahanasında bulunur.

E VİTAMİNİ, BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİSİ

Araştırmalar, bu antioksidanın vücudun doğal tepkisini artırdığını gösteriyor.

Ayçekirdeği, badem, fındık, yer fıstığı, fıstık ezmesi, ıspanak, brokoli, kivi, mango, domateste bulunur.

ÇİNKO, VİRÜS ÇOĞALMASINI DURDURAN MİNERAL
Soğuk algınlığı süresini ve şiddetini kısaltabilir; virüslerin üremesini engeller.

Kabak çekirdeği (pepitas), istiridye, domuz pirzolası, hindi göğsü, karides, mercimek, sardalya, yoğurtta bulunur.

SELENYUM, STRES SAVAŞÇISI
Güçlü antioksidandır; iltihap ve oksidatif stresi azaltarak bağışıklığı korur.

Brezilya fındığı, sarıkanat, ton balığı, sardalya, karides, beyaz et tavuk, morina, süzme peynir, yumurta, yulaf, esmer pirinçte bulunur.

ELEKTROLİTLER, İLTİHAP KONTROLÖRÜ
Potasyum ve magnezyum gibi mineraller, bağışıklık tepkisini düzenler ve kronik iltihabı baskılar.

Ispanak gibi koyu yapraklılar, mercimek, fasulye, ananas, patates, esmer pirinç, bambu filizi, kavun, kaju, yer fıstığı, edamame, muzda bulunur.

PROBİYOTİKLER, BAĞIRSAKTAKİ %70’LİK ORDUNUZ
Bağışıklığın büyük kısmı bağırsakta; yararlı bakteriler mikrobiyomu dengede tutar.

Yoğurt, kefir, kombucha, miso, lahana turşusu gibi fermente gıdalarda bulunur.

PREBİYOTİKLER, PROBİYOTİKLERİN YAKITI
Probiyotikleri besleyen bitkisel lifler; kış kabağı ve pek çok meyve-sebzede bolca.

Muz, elma, soğan-sarımsak, kuşkonmaz, öğütülmüş keten tohumu, yer elmasında bulunur.

PROTEİN, DOKU ONARIM USTASI
Bağışıklık sistemini destekleyen dokuları inşa eder ve onarır; hastalıkta iştah azaldığında tokluk sağlar.

Yağsız hayvansal kaynaklar (tavuk, balık) ile bitkisel seçenekler: nohut, fasulye, mercimek, bezelye, kuruyemiş, tohumlarda bulunur.

SU, EN BASİT SİLAH
Enfeksiyonla savaşırken sıvı ihtiyacı artar; bakterileri sistemden atar. Günlük minimumun (kilonuzun yarısı kadar ons) üstüne çıkın.

Kaynak: HABER MERKEZİ