Her Ramazan ayında olduğu gibi bu sene de vatandaş tarafından cami ve türbelere ilgi yoğunlaştı. El açıp dua etmek, bir Fatiha okumak isteyen inananlar için gidebilecekleri türbelerden birisi de Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi. Denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden biri olarak tarihe geçen Osmanlı’nın Kaptanı-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa, aslında türbesini henüz hayattayken Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Donanmanın sefere çıktığı yer olan Beşiktaş’ta gömülmeyi ve ebedi istirahatinde deniz sesinin yakınında olmayı özellikle istemiştir. Türbede Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın yanında oğlu Cezayir Beylerbeyi Hasan Paşa, eşi Bala Hatun, Kaptan’ı Derya Cafer Paşa’nın sandukaları da yer almaktadır.
İsmi hala birçok cadde, sokak, okul ve pek çok yerde yaşatılan Barbaros Hayrettin Paşa’nın, “Denizlere hakim olan, cihana hakim” olur özdeyişi Türk denizciliğinde vizyon haline gelmiştir.




BARBAROS HAYRETTİN PAŞA’NIN HAYATI

Barbaros Hayrettin Paşa, tımarlı sipahi Yakup’un 4 çocuğundan biri olarak 1478 yılında Midilli’de dünyaya gelmiştir. Ağabeyi Oruç’la birlikte korsanlığa başlayan Barbaros Hayrettin Paşa, Cezayir’de bir çarpışma sırasında ağabeyinin şehit düşmesiyle onun anısına sakallarını kına ile kızıla boyayıp ‘kızıl sakal’ anlamına gelen ‘Barbaros’ adını kullanmaya başlamıştır. 1519 yılında Yavuz Sultan Selim, Barbaros’un resmi unvanı olan Cezayir Sultanlığı’nı tanımıştır. Barbaros’a ‘Hayreddin’ sıfatını da Yavuz Sultan Selim vermiştir. 

UYGULADIĞI SAVAŞ TAKTİĞİ ZAFERİ GETİRDİ

Kanuni Sultan Süleyman zamanında ise Barbaros Hayrettin’e paşa unvanıyla birlikte Gelibolu Kaptanlığı, Cezayir Beylerbeyliği ve Kaptan-ı Derya’lık makamı verilmiştir. Kendisinin makama gelmesiyle Kaptan’ı Derya’nın yetkileri genişletilen Barbaros Hayrettin Paşa, bu sayede tarihin en önemli denizcilik zaferlerine imza atmıştır. 27 Eylül 1538 tarihinde kendi donanmasının 3 katı büyüklüğündeki donanmaya karşı uyguladığı savaş stratejisi, onun dehasını göstermekteydi. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa, o dönemin genel uygulaması olan çoklu hat üzerinde dizilip büyük gemilerle ateşli silah gücünü gösterme taktiğini uygulamamıştır. Bunun yerine tekli hat üzerinde 3 hilal şeklinde dizilip, manevra ve hız kabiliyeti yüksek gemilerle göğüs göğüse çarpışma taktiğini geliştirmiştir. Bu cesareti, Osmanlı İmparatorluğunun Akdeniz’de 150 yıl sürecek hakimiyetini başlatmıştır.  Barbaros Hayrettin Paşa’nın 15 Temmuz 1546 tarihindeki vefatı tarihe “Mate Reis-ül Bahr”, “Denizin Reisi öldü” şeklinde geçmiştir.

ELİF KIZILÇAY

Editör: Ela Duyar