ŞOK - Kahvaltının sadece günün en önemli öğünü olmakla kalmayıp, yapılma zamanının da yaşam süresi üzerinde etkisi olabileceği belirlendi. İngiltere’deki yeni bir araştırma, erken kahvaltı yapan yaşlıların, geç kahvaltı edenlere göre daha uzun yaşadığını ortaya koydu.
ERKEN KAHVALTI, DAHA UZUN ÖMÜR
Ortalama yaşı 64 olan 3 bin kişinin 20 yıl boyunca izlendiği çalışmada, sabah 07.50’de kahvaltı yapanların, 08.50’de kahvaltı edenlerden daha uzun yaşadığı belirlendi. Katılımcıların çoğu uyandıktan yaklaşık 1,5 saat sonra kahvaltı yaparken, akşam yemeğini de günün bitiminden 5 saat önce tüketiyordu.
GEÇ KAHVALTI RİSKİ ARTIRIYOR
Massachusetts General Hospital’dan Dr. Hassan Dashti’nin öncülük ettiği araştırmada, kahvaltının her bir saat gecikmesinin erken ölüm riskini %11 oranında artırabileceği vurgulandı. Gece geç saatlere kadar ayakta kalan kişilerin öğünlerini de geciktirdiği, bu durumun depresyon, yorgunluk ve hastalık riskini artırdığı gözlemlendi.
BİYOLOJİK SAAT İÇİN ÖNEMLİ
Dr. Dashti, erken kahvaltının vücudun sirkadiyen ritmini desteklediğini belirterek, “Sabah kahvaltısı organlara günün başladığını hatırlatan güçlü bir sinyaldir. Bu, yaşla birlikte zayıflayan biyolojik saati güçlendirir” dedi.
ÖNCEKİ ÇALIŞMALARI DESTEKLİYOR
Her ne kadar araştırma doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurmasa da, kahvaltı saatinin yaşlı bireyler için sağlık göstergesi olabileceği ifade edildi. Daha önceki çalışmalar da düzenli kahvaltının kalp hastalıkları ve erken ölüm riskini azalttığını, kahvaltıyı atlamanın ise kalp-damar sağlığına zarar verdiğini göstermişti.