Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'ne ait eserler ve kalıntılarla Sultanahmet, tarihin en önemli şahitlerinden. Önce Bizans'ın daha sonra Osmanlı'nın merkezi olan Sultanahmet Meydanı, 13. yüzyıla kadar hipodromdu. Milattan sonra 3. yüzyılda ilk olarak İmparator Septimius Severus tarafından inşa ettirilen hipodrom, MS 4. yüzyılda ise İmparator I. Konstantin tarafından asıl görünümünü aldı.

STADYUMLARA BENZİYORDU

Hipodromun amacı, halkı eğlendirecek yarışmalar ve spor müsabakaları düzenlemek, at arabası yarışları yapmaktı. 400 metre uzunluğundaki hipodrom 200 metre genişliğindeydi. Hipodromun seyirci kapasitesi ise şu anki stadyumlarla yarışacak kadar genişti. Tarihçiler bu konuda ortak bir fikre sahip olmasalar da kapasitesinin 30 bin ila 60 bin kişilik olabileceği belirtiliyor. Önemli kişiler için mermer sıralar yer alırken, halk ahşap sıralara otururdu.
At arabası yarışlarında hipodromda 7 tur atılır. Yarışçılar, 17 yaş altı, 17-23 yaş arası ve 23 yaş üzeri olmak üzere 3 ayrı kategoride kıyasıya yarışırlardı.

AYNI ZAMANDA İNFAZ SAHNESİ

Hipodromda sadece at yarışları değil, kutlamalar, törenler ve festivaller de düzenlenirdi. En görkemli festivallerden biri, şehirlerinin doğuşunu kutlamak için yapılırdı. Savaş kahramanları arenada halkın karşısına çıkar, imparator tarafından ödüllendirilirdi. Hipodrom bazense acımasız cezaların izlendiği bir yerdi. Suç işleyenler, esirler, imparatora karşı darbe yapanlar hipodromda infaz edilir, bazen öldürülür bazense korkunç cezalara maruz kalırlardı. İmparator bu şekilde, gücün kimde olduğunu göstermiş olurdu.

mehmet kızmaz
Editör: Öykü Uysal