ŞOK - Ekşi mayalı ekmeğin zararlarının faydalarından fazla olduğu ortaya çıktı. İngiliz uzman, paketli ekmeklerin etiketlerinde ''yüksek lif'' gibi ibarelerin yer aldığını belirtti ancak bu tür ibarelerin yanıltıcı olabileceği konusunda uyardı.

SAHTE EKŞİ MAYA TADI VERİLEBİLİYOR

Bu ekmeklere, sahte ekşi maya tadı verebilmek amacıyla ticari mayalar, aroma vericiler ve emülgatörler gibi pek çok kimyasal eklendiğini söyledi. Emülgatörler, keklerden şekerli yoğurtlara kadar bir çok popüler üründe yer alabiliyor. Uzman isimler, emülgatörlerin bağırsaktaki yağ tabakası ile su tabakası arasında yaşanan ayrımı bozabileceğini söyledi. Bu durum koruyucu bağırsak astarında boşluklara yol açabilir.

Bunun yanı sıra bu durumun bağırsakta bakteriyel enfeksiyon riskini artırdığı bilinirken, bağırsak kanseri gelişiminin tetiklenebileceği de söylendi.

LİF TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Lif alımının, bağırsak kanseri de dahil olmak üzere çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına karşı korunmak amacıyla gerekli olduğu biliniyor.

Uzmanlar, günde yaklaşık 30 gram lif tüketilmesini önermekte. Bunun yanı sıra lif meyvelerde, sebzelerde, tam tahıllarda, tohumlarda ve baklagillerde fazla miktarda yer almakta.

Muhabir: Saadet Çakır