ŞOK - AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, parti genel merkezinde gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulunan Ala, PKK'nın silah bırakma takvimine ilişkin konuştu.

'SİLAH BIRAKMA YAZ AYLARINDA'

Ala, PKK'nın silah bırakma sürecine dair iyimser bir tablonun olduğunu, yaz aylarında silah bırakma sürecinin tamamlanmasını öngördüklerini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin işaret ettiği Meclis'te oluşturulacak komisyonun, süreci yöneten güvenlik birimlerinin çalışmalarını tamamladıktan sonra devreye gireceğine dikkat çeken Ala şunları ifade etti:

"MİT raporları gelecek, Meclis, gerektiğinde devreye girecektir. Yani aşama aşama gidiyoruz. Eğer daha sonra atacağınız bir adımı, şimdi atarsanız, şimdi atacağınız adımı da atamaz hale gelirsiniz. Onun için, biz bu konuda tecrübeliyiz. Temkinli yaklaşılıyor biraz."

'ANAYASA HEP KRİZİN KAYNAĞI OLDU'

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin konuşan Ala, Türkiye'de anayasaların kriz çıkardığını dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Bu, 60'ta, 61'de 71'de de böyle oldu, 80'de de... Ondan sonraki 28 Şubat'ta, e-muhtırada, 17/25 Aralık'ta ve 15 Temmuz'da da kapatma davasında hep krizin kaynağı anayasa oldu. Oysa çözümün kaynağı olmalı anayasalar. Millet, siyaset yönetsin istiyor ülkeyi, anayasa, siyasetin yönetmemesi için elinden geleni yapmış. Çünkü millet yapmamış anayasayı. Siyaseti kurumsallaştırmak lazım. Şimdi, karizmatik liderin gücüyle, siyasetin gücüyle bu vesayet odakları kendi alanlarına fiilen çekilmiş durumda. Ama anayasal konumlarını devam ettiriyorlar. 'Sivil irade artık Türkiye'yi yönetecek' anlayışı, milletçe başından beri kabul görmüştü. Siyasetin geneli de artık buna 'Tamam' diyor. Devlet kurumları da diyor. Bunun kurumsallaşması için düzenlemelerin yapılması lazım."

"Her parti yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir. O zaman bir masa etrafında bir araya gelelim, sonra herkes orada yeni anayasadan ne kastediyor? Neler talep ediyor? Eski, mevcut anayasada itiraz ettikleri neler? Orada tartışılmalı."

Efkan Ala-1

Ala'nın konuşmalarından satırbaşları şöyle:

  • "AK Parti sayesinde herkes şimdi sandıkta arıyor iktidarı. Bu önemli bir makas değişimidir. Kimse Genelkurmay koridorlarında, Anayasa Mahkemesi koridorlarında artık iktidar aramıyor, arasa da bulamıyor. Dolayısıyla şimdi bu atmosfer içerisinde Türkiye'nin hem siyaseten hem ekonomik olarak geldiği bu aşamada artık yeni bir anayasayı konuşmak partiler için de üzerlerinde herhangi bir baskı hissetmeden, konuşulabilir hale geldi."
  • "Türkiye'de terör, namlu, siyasetin içinden çekildiği zaman, terör ortadan kalktığında Türkiye prangalarından kurtulmuş olacak. Türkiye'de huzur ve güven ortamı içerisinde birçok düşünce rahatlıkla dile getirilerek tartışılarak değerlendirilme imkanı bulacaktır. Yani ülkenin sivilleşme kapasitesi artacak, ülkenin hak ve özgürlükler konusunda mesafe alma imkanı daha çok artacak, fırsatlar ortaya çıkacak. Orada da adres millettir."
  • "Tek başımıza çoğunluğumuz olsa bile anayasayı muhalefetle birlikte yapmayı arzu ederiz, toplumun geniş kesimlerinin rızasını alan bir anayasanın, Türkiye'nin önünü açacağına ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacağına inanıyoruz."
  • "Önümüzdeki dönemde 'sesli reformlar' sürecini başlatmak istiyoruz. Burada Türkiye'nin her açından, hem kamu idaresini, hem piyasasını hem hak ve özgürlüklerini hem sanayi hem tarımsal dönüşümünü hem dijital dönüşümünü hem de dünyayla daha fazla ihraca imkanları sunan düzenlemeleri her alanda eş zamanlı yapabilsin diye bir reform programı hazırladık. Bunlar, sosyal politikalardan ekonomik dönüşüme, temel hak ve özgürlüklerden dijital dönüşüme kadar birçok alanı kapsıyor. Çünkü bunları yaparsak biz orta gelir tuzağına düşmeden, üst gelir grubuna çıkarız. Siz şimdi eğitimde, sanayide dönüşümde reformlar yapmadan yüksek teknoloji üreten ülkelerle rekabet edebilir misiniz? Mesela TOGG'u yaptık dünya ile aynı anda, İHA ve SİHA'lar bunların yüzde 95'i yazılım yüksek teknolojiye geçtik. Fason üretimden marka üretimine geçiş yapıyoruz."

İBB SORUŞTURMALARI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ile ilgili davanın bir "yolsuzluk davası" olduğunu söyleyen Ala, Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) bu davayı siyasi bir mesele gibi göstermeye çalıştığını iddia etti. Ala, yolsuzluk iddialarının yargı tarafından değerlendirildiğine dikkati çekerek, "Yolsuzluk varsa kim olursa olsun bunun arkasında durulmamalı. Türkiye'nin zaten yeterince siyasi meselesi var. Bir yolsuzluk davasını siyasi alana taşıyarak perdelemek, taşıyanları da aşağı çeker." ifadesini kullandı. Ala, şöyle konuştu:

"CHP'nin bir mevzu olduğu zaman temel yanlışlarından biri böyle anlarda siyaseti burada tüketiyor olmalarıdır. Bunun için de çok partili hayata geçtiğimizden beri iktidara gelemiyorlar. Nereden biliyorlar mesela? Savcılık, devletin bir kurumu, 'Burada bunlar var' diyor peki, kendileri onun öyle olmadığı bilgisini o kadar sağlam nasıl sahipleniyor? Yani insan kendi partisinde olan bir hadise için önce 'Biz de soruşturma başlattık' der 'Acaba var mı yok mu?' Daha ilk cümlede 'Yok' diyorlar. Dava kendi seyrinde işliyor. Kimsenin müdahale edeceği, pozitif ya da negatif bir alan değil."

Kaynak: HABER MERKEZİ - AA