ŞOK-Sırrı Süreyya Önder’in hayatını kaybetmesinin ardından yıllar önce söylediği “Ben bu Cumhuriyet’in ne hayrını görmüşüm” sözleri yeniden tartışma konusu oldu.Sosyal medya üzerinden başlayan tartışma televizyon ekranlarına da yansıdı.Kimileri Sırrı Süreyya Önder’i bu sözleri üzerinden eleştirirken Gazeteci Fatih Altaylı’nın yanıtı ise gündem oldu.

Sirri Sureyya Onderdha 2351966

Sırrı Süreyya Önder, Cumhuriyet’in 89. yılı kutlamaları sırasında Habertürk’te katıldığı programda şunları söylemişti:

“Bu Cumhuriyetin neyinden hayrını görmüşüm? Cumhuriyet perver olmak bir erdem değil, bence bir tembelliktir. Biz bundan hiçbir hayır bereket görmemişiz ki, neyini buna borçlu olacakmışız? Ben hiçbir şeyimi buna borçlu değilim. Ben ne zaman konuşmuşsam bedel ödemişim. Bu ülkede ben ve benim gibi düşünenler ne zaman konuşmuşlarsa bedel ödemişler. Ne iş yapmışlarsa bedel ödemişler, sürgünler, hapisler, ölümler. Ee ben bu Cumhuriyetin ne hayrını görmüşüm? Ben bunu niye iman haline getireyim. Tapınılacak neresi var benim açımdan. Konya’daki yoksul köylüye ne faydası olmuş? Zonguldak’taki işçiye ne faydası olmuş? Diyarbakır’daki Kürt’e ne faydası olmuş? Biz kavramını daraltmış daraltmış teke indirgemiş. Tek millet, tek mezhep, tek cinsiyet. Al sana Cumhuriyet’in tarifi. Erkek olacaksın, sünni olacaksın ve şey olacaksın öbürü neydi unuttum, Türk olacaksın. Bunun neyine iman edeceksin? Ortada insan zekasını aşağılayan bir tartışma yürüyor.”

Erdoğan medyayı hedef aldı: Terör estiriyorlar Erdoğan medyayı hedef aldı: Terör estiriyorlar

Fatih Altayli Nkke Cover-1

FATİH ALTAYLI'DAN YANIT GECİKMEDİ

Gazeteci Fatih Altaylı ise Sırrı Süreyya Önder’in sözleri üzerinden yürüyen “Ben bu Cumhuriyet’in ne hayrını görmüşüm” tartışmasına “Herkesi kendi şartları içerisinde değerlendirmek lazım” diyerek girdi.

“Ne hayrını gördük’ lafına gelince Sırrı’nın hayat hikayesini bilenler açısından Sırrı’nın söylediğinde bir acayiplik yok. Sırrı 9 yaşında babasını kaybetmiş, 10-11 yaşlarında bir fotoğrafçının yanında çıraklığa başlamış. Oradan para kazanamayınca Sıtma Savaş derneği gibi bir şey vardı eskiden orada geçici işçiliğe başlamış. Ve orada çalışırken, geçici işçiyken siyasi nedenle işten çıkarılmış. Ailesi solcu, babası solcu diye Sırma Savaş’taki işinden çıkarılmış. Arkasından Maraş katliamına tanık olmuş, 17-18 yaşlarında. Onunla ilgili bir yürüyüşe katıldığı için tutuklanmış. İçeriden çıkmış bütün o şartlarına rağmen üniversite sınavını kazanmış, bütün fakirliğine fukaralığına rağmen. Ayakkabı boyacılığı dahil her şeyi yapmış bir adam. Ankara Siyasal’a gitmiş, orada 12 Eylül olmuş, 12 Eylül’de 7 yıl hapis yatmış, sadece fikir suçlusu olarak… Şimdi bu adam ne hayrını gördük dediği zaman haksız mı? Hep çilesini çekmiş. Bunu ben desem, ‘Cumhuriyet’in ne hayrını gördük’ desem nankörlük etmiş olurum. Ama onun yaptığı nankörlük değil o hakikaten görmemiş. O hakikaten eziyete uğramış. Benim dönüp Sırrı’ya neden böyle diyorsun deme hakkına sahip değilim çünkü onun yaşadıklarını ben yaşamadım.”

Zafer Partisi'nde kriz: Sırrı Süreyya Önder'in ardından skandal 'sarı torba' paylaşımı deprem yarattı! Zafer Partisi'nde kriz: Sırrı Süreyya Önder'in ardından skandal 'sarı torba' paylaşımı deprem yarattı!

'Gözlerindeki ışıltı'yla tanınan Nebati'den kötü haber: O da battı 'Gözlerindeki ışıltı'yla tanınan Nebati'den kötü haber: O da battı

Kaynak: HABER MERKEZİ