ŞOK - Hıdırellez, Anadolu'dan Balkanlar'da, Orta Asya'dan Orta Doğu'ya uzanan geniş bir coğrafyada kışın bitimi ve baharın gelişi olarak kutlanan geleneksel bir bayram günüdür.
Hıdrellez, kelime anlamıyla Ruz-ı Hızır yani Hızır günü anlamına geliyor.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANIR?
Türkiye'de Hıdrellez, 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.
Romanlar ise 5-6 Mayıs'ı Kakava Bayramı adıyla kutluyor. Türkiye'de de Edirne başta olmak Romanların yoğun olarak yaşadığı illerde Kakava Şenlikleri düzenleniyor.
HIDIRELLEZ İSMİ NEREDEN GELİYOR?
UNESCO belgelerine göre, 'Hıdrellez' kelimesi "Hıdır" ve "İlyas" kelimelerinden türetildi ve her yıl 6 Mayıs'ta yeryüzünde buluşan, toprağı ve suyu koruyan, insanlara yardım eden kutsal kişiler olduklarına inanılıyor.
Edirne'nin yanı sıra İstanbul'da da kutlamaların en yaygın adresi Ahırkapı Meydanı oluyor.
Kutlamalarda bir araya gelen binlerce insan ateş üstünden atlayarak renkli görüntüler oluştururken geç saatlere kadar geleneksel müzikler eşliğinde yöresel danslar ediliyor.
HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ NELERDİR?
5 Mayıs akşamı gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül ağacı dallarına kişiler isteklerini, yazarak ya da çizerek anlattığı kağıtları ya da para asarak ifade ediyor.
Yaygın inanışa göre, Hıdırellez akşamı asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parasının kişiye yıl boyunca darlık göstermez.