Çakmak Erdem Hastanesi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Muhammed Albayati, sınav kaygısını azaltmaya yönelik öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, kaygıyı bastırmak yerine onu kabul etme ve tanıma yöntemlerinin faydalı olabileceğini belirtti. Albayati, Erdem Sağlık Grubu'nun açıklamasında sınav kaygısıyla ilgili öğrencilere ve ailelerine önerilerde bulundu.

Yoğun duygusal tepki verme

Albayati, kaygının günümüzde yaygın bir psikoloji terimi olduğunu ve vücudu tehlikelere karşı korumak için doğal bir tepki olarak ortaya çıkan belirgin ve geçici bir duygusal durum olduğunu açıkladı. Sınav kaygısının, önceden öğrenilen bilginin etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyen ve başarıyı olumsuz etkileyen yoğun bir durum olduğunu vurgulayan Albayati, bu durumu yaşayan öğrencilerin kendilerini aşağılama ve başarısızlık belirtilerinde daha yoğun duygusal tepkiler verme eğiliminde olduğunu söyledi.

Ailelere de önemli görevler düşüyor

Kaygıyı azaltmak için gevşeme ve dikkat artırma tekniklerinin yanı sıra kontrollü nefes alıştırmalarının da uygulanabileceğini söyledi. Kaygıyı bastırmak yerine onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmanın, dikkati başka noktalara odaklamanın faydalı olabileceğini belirtti.

Beslenme ve uygu düzenine dikkat edilmeli

Dr. Muhammed Albayati, sınav kaygısını azaltmaya yönelik olarak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin sınav öncesinde çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumlarını gözden geçirmelerini önerdi. Zamanı iyi kullanmanın, beslenme ve uyku düzenine dikkat etmenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca gerçekçi olmayan düşünce alışkanlıklarını gözden geçirmenin ve sınav çalışmalarını son güne bırakmamanın da önemli olduğunu vurguladı. Sınav sırasında kontrolün kendilerinde olduğunu hatırlamanın, sorulara yanıtlamaya daha kolay başlamayı sağlamanın ve olumsuz düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirmenin rahatlama sağlayabileceğini ifade etti.

Araştırmalara göre, ebeveynlerin demokratik tutumlara sahip olduğunda öğrencilerin kendini başarılı olarak tanımladığını söyleyen Albayati, ebeveynlerin otoriter davranışlarının ise öğrencilerin kendini başarısız olarak görmelerine yol açtığını ifade etti. Ailelere sınavla ilgili konuşmalarda özenli olmalarını, gerçekçi olmalarını ve çocuklarını diğerleriyle karşılaştırmaktan kaçınmalarını önerdi.

Yanlış ders çalışma alışkanlıkları

Dr. Albayati, sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde fiziksel olarak mide bulantısı, hızlı kalp atışı, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları gibi tepkilerin görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu ve çalışmaya isteksizlik gibi duygusal belirtilerin de ortaya çıkabileceğini belirtti. Dr. Albayati, bu kaygıların nedenlerini mükemmeliyetçi ve rekabetçi kişilik yapıları, sosyal çevrenin beklentileri, başarısızlık ve değerlendirme korkusu, zamanı etkin kullanamama ve yanlış ders çalışma alışkanlıkları olarak değerlendirdi.

Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi gerekiyor

Sınavı abartmamaları, onu hayati bir mesele haline getirmemeleri gerektiğini söyledi. Sınavdan sonra çocukları ödüllendirmenin, keyifli etkinlikler düzenlemenin ve geleceğe yönelik planlar yapmanın faydalı olabileceğini belirtti. Aile bireylerinin uygun rol modelleri olmaları, aile ortamının destekleyici olması ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Çocukların koşulsuz bir şekilde sevilmeleri gerektiğini ve ders çalışmalarının yanı sıra televizyon izlemek, oyun oynamak, sinemaya gitmek veya gezmek gibi keyifli aktivitelere de zaman ayırılması gerektiğini belirtti. AA