ŞOK- Otomobiller bazı kişiler için kimi zaman evden farksızdır. Islak mendiller, ilaçlar, mangallar, içecekler, kıyafetler ve elektronik eşyalar ve hatta yiyecekleri bile unuttuğumuz ,bıraktığımız zamanlar oluyor.
Kış aylarında hemen hemen her şeyi araçlarda bırakabilirsiniz. Fakat bu, yaz ayında okları tam tersine çeviriyor. Nitekim artık havalar ısınıyor ve dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. Uzmanlar, arabalarda asla bırakılmaması gereken 8 eşyayı sıraladı.
PLASTİK ŞİŞELER
En çok karşılaşılan olaylardan biri, araçta bulunan plastik şişelerin verdiği zararlar. Yangına neden olan plastiklerin arabada asla bırakılmaması gerekiyor. Güneş ışığı ve sıcaklığın da etkisiyle ısınan şişeler, alev alev yanmasa da sadece verdiği ısıyla bile yangına neden olabilir. Bu, genelde çevredeki yanıcı hangi madde varsa onların tetiklenmesinde kötü bir rol oynuyor. Bu arada yangın riski dışında sıcağa maruz kalmış su şişesinden su içilmesi de son derece sağlıksız. Bakteri oluşumu hızlanacağı için yarardan çok zarar görürsünüz.
TÜM DOĞUM KONTROL ÜRÜNLERİ
Isı, tüm doğum kontrol ürünlerini de yok edebilir. Kondomlar da bunlar arasında. Arabada kasıtlı olarak bırakılan bu ürün başta olmak üzere, cinsellik için alınan tüm eşyaların arabada sıcakta bırakılmaması gerekiyor. Benzer şekilde kadınsal ürünlerin de araç içinde muhafaza edilmemesi gerekiyor.
İLK YARDIM ÇANTASI
Olası bir duruma karşı araçta ilkyardım çantası bulundurmak her zaman iyi bir fikir. Ancak bu çantanın ihtiyaç anında işe yarayacak durumda olması sanıldığı kadar kolay değil. Özellikle aşırı sıcaklar, ilkyardım malzemelerinin en büyük düşmanlarından biri olarak öne çıkıyor. Her malzeme sıcaktan aynı şekilde etkilenmese de çantanızın serin ve yalıtılmış kalması büyük önem taşıyor.
İlkyardım çantasının işlevini koruyabilmesi için iki temel noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. İlk olarak, sıcağa daha dayanıklı malzemeler tercih edilmesi lazım. Örneğin bazı sargı bezleri yüksek sıcaklıklarda bozulmadan kalabiliyor. İkinci olarak ise bu malzemelerin dayanıklı, su ve ısıya karşı dirençli bir kutuda saklanması da önemli.
Uzmanlar, içerisinde temel ekipmanlar olan güvenilir bir ilkyardım çantası edinilmesini, ancak ısıdan çabuk etkilenen ilaçlar ve otoenjektörler gibi ürünlerin ayrı, ısıya dayanıklı ve doğrudan güneş görmeyen bir alanda saklanmasını tavsiye ediyor. Öte yandan pratik bir yalıtım yöntemi olarak, saklama kutusunun boşluklarını su şişeleriyle doldurmak da zarar görmesinin önüne geçecektir. Su, havaya göre çok daha geç ısındığı için bu yöntem çantayı bir nebze de olsa daha serin tutmaya yardımcı olacaktır.
TAMPONLAR
Yüksek sıcaklık tamponları son kullanma tarihinden önce bozabilir ve bir tamponun bozulup bozulmadığını anlamak her zaman kolay olmuyor. Genelde üretim tarihinden itibaren 5 yıl kullanım ömrüne sahip olsa da, tamponları iyi sıcaklıkta saklamanız gerekiyor. Nitekim nem, tamponları son kullanma tarihinden daha önce küflendirerek daha zararlı ve işe yaramaz hale getirebilir. Dolayısıyla yaz aylarında tamponların arabada kalması çok sağlıklı değil.
ELEKTRONİKLER
Elektronik eşyaları asla arabanızda bırakmayın. İster dizüstü bilgisayar ister tablet, ister telefon ve kamera olsun tüm bu elektronikler yangın riskiyle karşı karşıya. Kimi zaman normal kullanımda bile hemen ısınabilen bu ürünler, özellikle yaz aylarında araç içinde ısıya maruz kalması durumunda yangın çıkarma riski bulunduruyor. Doğrudan araç içinde çıplak bir şekilde bırakmak yerine, güneş almayan bir kutu veya çantanın içinde kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
İLAÇLAR
En önemli ve hassasiyet göstermeniz gereken eşya ilaçtır. Baylor Tıp Fakültesi uzmanları sıcak ve ilaç kelimesinin bile bir araya gelmemesi gerektiğini söylüyor.
Örneğin serum fizyolojik sıcağa dayanıklı olabilirken, epinefrin enjektörleri (otoenjektörler) ve insülin gibi hayat kurtarıcı ilaçlar yüksek sıcaklıkta hızla etkisini yitirebilir. Güneş altında birkaç saat kalmak genellikle bu ilaçlara zarar vermez, ancak birkaç gün boyunca sıcak bir arabada bırakılmaları durumunda etkisizlik riski ortaya çıkabilir. En ideal çözüm, ilaçları arabada bırakmamak. Torpido gözünde tutmak yerine her zaman yanınızda taşıdığınız bir çantaya koymak basit ama etkili bir yöntem olabilir. Bu sayede bozulması veya daha zararlı hale gelmesinin önüne de geçebilirsiniz.
GÜNEŞ KREMİ
Yaz aylarına girdik ve deniz sezonu Akdeniz’de açıldı. Adana, Mersin ve Antalya’da yaşayan vatandaşlar denize girmeye başladı. Yaz aylarında en çok kullanılan eşyalardan biri, hayat kurtaran güneş kremleri. Güneş kremini sıcak günlerde kullanmak fayda sağlasa da, arabaların içerisinde bırakılması uzmanlar tarafından asla tavsiye edilmiyor. Güneş ışığı doğrudan temasta olmasa bile, aracınızın torpido gözü, bagajı ya da el çantanızın içi gibi ışık almayan bölgeleri bile sıcaklık açısından güvenli değil. Güneş kremleri genellikle kimyasal bileşiklerden oluşurken, 25°C'nin üzerindeki sıcaklıklara sürekli maruz kaldıklarında yapıları bozulabilir. Bu da ürünün koruyucu özelliğini yitirmesine yol açar. Eğer güneş kremine ihtiyacınız var ve yanınızda bulundurmanız gerekiyorsa, soğuk bir şeyin içinde muhafaza etmenizde fayda var. Aksi takdirde özelliğini de kaybedecek.
GÖZLÜKLER
Kimsenin aklına gelmez belki ama gözlüklerin de sıcağa maruz bırakılması tavsiye edilmiyor. Uzmanlara göre diğer malzemeler gibi plastik olan gözlükler de uzun süre ısıya maruz kaldığında bozulabilir. Peki gözlk camları? Bilinenin aksine gözlük camları her zaman cam bir malzemeden yapılmıyor. Günümüzde çoğu cam, plastikten üretiliyor ve lüks markalar da kimi zaman bu yöntemi kullanıyor.
Ancak cam olsa bile, birçok gözlük özel kaplamalara sahip olabilir. Örneğin polarize camlar. Aşırı sıcak, bu özel kaplamaları bozabilir. Öyle ki bu bozulma camın üzerinden soyulmaz ama “crazing” adı verilen, gözlük camında çok sayıda minik çatlak oluşmasına neden olabileceği için, bu da gözlüğünüzü kullanılmaz hale getirebilir. Pek iya çözüm ne? Gözlükleriniz için daha iyi bir saklama alanı bulun. Arabanızda güneş gözlüğü bulundurmak mantıklı olabilir ama pek çok gözlük tutucu, gözlükleri arabanın tavanına yakın yerleştiriyor; bu da gözlüklerin en çok ısınan bölgeye temas etmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla güneşe maruz kalmayan, torpido gibi bölmelerde gözlüklerinizi saklayabilirsiniz.