Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet verirken, deri kanseri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla randevusuz bir şekilde ben taraması gerçekleştirdi. Bu tarama kapsamında, hastaneye başvuran vatandaşların tüm vücutları muayene edildi, benler tek tek incelendi ve şüpheli vakalar takibe alındı.
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Öztürk, Uzman Dr. Elçin Akdaş ve Uzman Dr. Betül Erdem tarafından vatandaşlar, cilt kanserinin en tehlikelisi olan melanom hakkında bilgilendirildi. Uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanımının önemine dikkat çekerek, erken teşhis edilmeyen melanomun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, taramanın amacının deri kanserine neden olabilecek benlerin erken teşhis edilebilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Üç hekimin gönüllü olarak tarama yaptığını ifade eden Sarıkaya, başvurular sonucunda büyüyen benlerin tarandığını ve şüpheli vakaların takibe alındığını belirtti.
Cildiye Uzmanı Dr. Elçin Akdaş, randevusuz ve ücretsiz olarak gerçekleştirdikleri taramanın amacının Türkiye'de giderek artan deri kanserlerinin erken teşhisinin önemini ve deri kanserlerinden nasıl korunulması gerektiğini halka anlatmak olduğunu ifade etti. Akdaş, melanomun erken teşhis edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ancak erken yakalandığında hayati risk taşımadığını belirtti. Melanomun özellikle uzun süre güneşe maruz kalındığı ve açık tenli bireylerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde görüldüğünü söyledi.
Ülkemizde güneşe maruziyetin artmasıyla deri kanseri riskinin de arttığını belirten Akdaş, kanserin vücuda yayılmadan erken tespit edilmesi ve korunmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.
Dr. Akdaş ayrıca, önceden var olan benlerdeki şekil, boyut ve renk değişikliklerine dikkat.iha