ŞOK- Fransız astronot Sophie Adenot gelecek yıl Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gittiğinde özel yemeklerle beslenecek. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yaptığı açıklamada, Adenot'un sadece dondurularak kurutulmuş uzay yiyeceklerini değil, 10 Michelin yıldızlı bir şef tarafından kendisi için özel olarak hazırlanan ıstakoz çorbası, kaz ciğeri ve soğan çorbası gibi Fransız klasiklerini de yiyeceğini duyurdu. Adenot'un menüsü, 10 Michelin yıldızına sahip olan ve 2011'de The World's 50 Best Restaurants tarafından en iyi kadın şef seçilen Fransız şef Anne-Sophie Pic tarafından geliştirildi.

Sef (2) (1)

'YOK YOK' MENÜSÜ

Menüde ayrıca tonka fasulyesi, kremalı polenta, cazette flower ile çikolatalı krema da yer alacak. ISS'e teslim edilen yiyeceklerin katı kurallara uyması gerekiyor. Ajans, yiyeceklerin ufalanabilir veya çok ağır olmaması ve iki yıl saklanabilmesi gerektiğini belirtiyor. Çoğu yemek konserveleniyor, vakumlanarak paketleniyor veya dondurularak kurutuluyor.

Sef5

BİRİ YER BİRİ BAKAR...

Bu durumda Adenot ile aynı görevde bulunan diğer astronotların ağzının suyu akabilir. Eski bir helikopter test pilotu olan 42 yaşındaki Adenot'un, ISS'deki ilk turuna 2026 baharında başlaması planlanıyor. Epsilon adını taşıyan altı aylık görevde, Avrupa liderliğindeki bilimsel deneyler, tıbbi araştırmalar ve istasyonda bakım gibi bir dizi görev gerçekleştirilecek.

Muhabir: Elif Aksu