Ramazan ayının gelişi, market raflarında güllaç yapraklarının kendini göstermesi ile resmi olarak başladı. Zira ramazanda diğer yemek tarifleri bir yana, güllaç bir yana. Geleneksel ama bir o kadar pratik bir ramazan tatlısı tarif isterseniz aradığınız yerdesiniz. Güllaç malzemeleri neler diye soranlara da bu tarif ilaç gibi gelecek.

Ramazan aylarının kurtarıcısı güllaç tatlısı, hem hafif hem de pratik olması gibi özelliğine bir de serinletme garantisi verince işte iftar sofralarının gurur kaynağı olarak yemeğin sonunda kendi şovunu yapıyor. Türk mutfağının medar-ı iftiharı bu güzelim sütlü tatlıyı ramazan sofralarınızdan, güllaç yaprağını mutfaklarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz.

Güllaç

GÜLLAÇ NEDİR?
Güllü aş kelimesinin zaman içinde güllaca dönüşmesiyle ismi şimdiki halini almıştır. İçinde gül suyunun bulunmasından ötürü bu isme sahip olan tatlı, evde de kolaylıkla yapılabilir. Sütlü bir tatlı olan güllaç, ramazan aylarıyla özdeşleşmiş bir tatlıdır. Ramazanda misafir olarak gidilen evlere hediye olarak götürülür.

GÜLLAÇ NERENİN MEŞHUR TATLISI? GÜLLACIN TARİHÇESİ
Güllaç 1400'lü yıllardan beri Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabında güllacın Osmanlı sarayına girişinin 1489 yılında gerçekleştiği söylenir. İlk olarak Kastamonulu Ali Usta tarafından sarayda yapıldığı söylenen güllaç: Kastamonu'da güllaç baklavası.

GÜLLAÇ TARİFİ PÜF NOKTALARI?
* Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığı çok iyi olmalıdır. Eğer sütünüz çok sıcak olursa güllaç yapraklarını hamur edebilir, çok fazla ılık olması durumunda ise güllaç yapraklarını ıslatmayabilir.
* Güllaç tatlınızın tam tadında olması için gül suyu eklemelisiniz.
* Güllaç tatlınızın tadını kaybetmemesi ve içerisindeki cevizin güllacınızı karartmaması için yaptığınız gün tüketmeniz daha iyi olacaktır.

Güllaç

GÜLLACIN FAYDALARI NELERDİR?
* İçerisinde katkı maddesi olmadığı için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
* Diğer tatlılarda yüksek oranda karbonhidrat olmasına karşılık güllaçta içerdiği sütten dolayı yüksek oranda protein vardır.
* Ramazanda yapılan güllaç tatlısı gün boyu aç kalan midelerinize, yemekten yaklaşık 1 saat sonra yemeniz halinde bariz bir rahatsızlık vermemektedir.
* Ramazanda açlığın etkisiyle düşen kan şekerini içerisinde bulunan sütün etkisiyle dengelemektedir.
* Güllaç, şeker miktarı düşürülüp yarım yağlı sütle yapıldığında diyette olanlar için kalorisi düşük bir tatlıdır.

GÜLLAÇ KAÇ KALORİ?
Orta büyüklükteki 1 dilim güllaç yaklaşık olarak 250 kaloriye denk gelmektedir. Güllaç hakkında daha fazla bilgi almak için besin değeri gibi çeşitli bilgilerden de bahsettiğimiz yazımızı okumak istemez misiniz?

GÜLLAÇ TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER
* 3 litre süt
* 12 adet güllaç yaprağı
* 3 su bardağı toz şeker
* 1 paket vanilin
* 2 su bardağı ceviz içi

Üzeri için:
* 8 adet çilek
* 8 adet taze nane yaprakları
* 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
* 4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş)

EVDE KOLAY GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Güllaç tarifi ve malzemelerini sizler için derledik. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri olan güllaç tarifi de birçok kişi tarafından araştırma konusu olmaya başladı. Peki güllaç nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir?

İşte güllaç malzemeleri ve yapım aşamaları:

1. adım: Süt, şeker tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen erisin.

2. adım: Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır.

3. adım: Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.

4. adım: Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.

5. adım: Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.

6. adım: Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.

7. adım: Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım.

8. adım: İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. (İsteğe bağlı)

Son adım: Son olarak üzerini süsleyin ve tatlıyı buz dolabında muhafaza edin.

Afiyet olsun. 
 

Editör: Celalettin Demir