Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

HIDIRELLEZ NEDİR?
Hıdrellez Hızır ile İlyas adlarının birleştirilmesinden meydana gelip, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen addır. Yörede, Hızır ile İlyas hakkında değişik inanışlar bulunmaktadır:

Hızır ve İlyas, "Ab-u hayat"ı bulup, içerek, ölümsüzlüğe kavuşmuşlardır. Bunlar, hıdrellez günü görüşürler.

Hızır karada, İlyas da denizde yaşayan iki ayrı peygamberdir. Bu iki peygamber, uzun süre birbirlerinden ayrı kalmışlar; ancak 6 Mayıs günü birbirlerine kavuşurlar.

Hızır peygamber ile İlyas peygamberin, Yalvaç’ın bugün "Hıdırlık" adıyla anılan mesirelik yerinde bulunan masa şeklindeki taşın başında buluştuklarına inanılır.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Hıdırellez kutlamaları UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde yer almakta olup, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Bu sene Hıdırellez 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 Mayıs Pazar günü ikindi ezanında bitecektir.

Hıdırellez Bayramı

HIDIRELLEZ DİLEĞİ NASIL YAPILIR?
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Hıdırellez Bayramı

HIDIRELLEZ DE HANGİ DUA OKUNMALI?


HIDIRELLEZ GÜNÜ DUASI

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez duası

İSLAMA GÖRE HIDIRELLEZ NEDİR?
HIDIRELLEZİN DİNİMİZDEKİ YERİ NEDİR? Hıdrellez, halk arasında ölümsüzlük sırirına erdiklerine ve biri karada, diğeri denizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılan Hızır ve İlyâs peygamberlerin yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilir.

HIDIRELLEZ ALEVİ BAYRAMI MI?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Hızır veya Hıdrellez etkinlikleri yaygın bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Kırım Türkleri 6 Mayıs'ı dini bayram olarak kutlarlar. Makedonya'da ki Alevi- Bektaşi Ederlez olarak, Kosova'da yaşayan Aleviler ise, Hedirles adı altında 6 Mayıs'ı kutlarlar.

Hıdırellez Bayramı

Editör: Celalettin Demir